BoCycle

BoCycle

dinsdag 9 april 2013

Komt te voet, maar gaat te paard

Een spreekwoord luidt:"Vetrouwen komt te voet, maar gaat te paard". Nou dit geldt niet alleen voor vertrouwen maar ook voor de conditie. Zondag heb ik dat proefondervindelijk vastgesteld bij het beklimmen van de Koepelberg bij Rozendaaal...


Ca 25% minder vermogen dan op 16 aug 2012
Hoezo sub-maximaal
In mijn vorige blogbericht meldde ik reeds dat uit de sub-maximaaltest tijdens de medische keuring bleek dat mijn conditie substantieel minder was dan een jaar geleden. Zondag heb ik berekend hoeveel die conditievermindering is. Ik heb daarvoor de meetgegevens gebruikt van de beklimming van de 10,7 km lange Koningsweg (ten zuiden van het Nationale park "De Hoge Veluwe"). De laatste 3,6 km van deze Koningsweg is de Koepelberg, waarin een lastige klim zit. Ik heb mijn hartslag tussen de 85% en 90% van het maximum gehouden, behalve bij de beklimming van de Koepelberg. In het stijlste stuk vlak bij de Rozendaalse Brandtoren, liep de hartslag op tot 187 bpm (98% van de maximale hartslag). Uit de meetgegevens van mijn Garmin GPS-navigator heb ik met Bocycles rekenprogramma het geleverde vermogen berekend en vergeleken met 16 augustus 2012.

25% vermogensverlies
Hierboven staan de resultaten: ik heb zondag 25% minder vermogen getrapt dan op 16 augustus in dezelfde klim. In mijn vorige blogbericht stond dat je spierkracht en spiermassa met 5% per week afnemen als je je spieren niet gebruikt. En ik heb inderdaad door een venijnige griep zo'n 4 weken amper gefietst.
Over paarden gesproken...
Ook heb ik vorig jaar in de eerste 3 maanden 10 uur gespind, terwijl ik dit jaar de sportschool niet van binnen heb gezien. Dit alles heeft me dus 25% vermogen gekost.

Conditie komt te voet, maar gaat te paard!!!

Over paarden gesproken...
Onderweg kwam ik veel ruiters te paard tegen. Paarden worden vaak onrustig en beginnen soms te steigeren als zij een ligfietser zien.
Alcoholvrij biertje, sigaartje; fietsen is gewoon leuk
Kennelijk zien zij deze onschuldige medeweggebruikers als gevaarlijke, sluipende roofdieren. Bijna was er dan ook sprake van het RIS (Ruiter Inhaal Syndroom), maar gelukkig liepen de paarden op de foto een zandpad in.

Recupereren
Ik was om 16:30 uur weer thuis, mooi op tijd om lekker buiten in de zon te genieten van een sigaar en een alcoholvrij biertje. Eindelijk weer eens wat gepresteerd.

8 opmerkingen:

marcel beekmans zei

je conditie zal wel niet weggaan
maar ontwennen doe je eerder denk ik... zo legde ik in 2011 met twee vingers in de neus 200+ af..
maar 2012 en 2013 eigenlijk
niet heel veel grote tochten gereden, wel wat maar w veel minder... en tijdens mijn 200 km brevet van zaterdag was ik wel heeeeel moe hoor!!! pure onwennig den ik

BoCycle zei

Dank voor je bemoedigende woorden Beekie. Ik ga gauw kijken op jouw blog naar jouw belevenissen tijdens het 200 km brevet.

Sjef zei

Hoi Bocycle,

Ik lees je blog altijd met plezier. In september ga ik met een paar collega's de Alpe d'Huez op maar moet nog aardig wat trainingskilometers maken op de omgebouwde M5lr of Baron. In een Ligfiets& van vorig jaar heb ik een uitgebreid stuk geschreven over paarden en ligfietsen, wellicht interessant om na te lezen

Quezzzt zei

Sigaartje ?! sigaartje ???

Functionele longblaasjes komen te voet, en gaan te paard !! Foei !!

;-))

Gerrit zei

Genieten moet kunnen gerrit , een sigaartje op z,n tijd kan niet veel kwaad denk ik.
Hoewel stoppen beter voor je is.

BoCycle zei

Ach Quezzt en Gerrit,

Ik rook een enkel sigaartje (niet over de longen) op alleen bijzondere momenten, zoals de eerste keer van het jaar in de tuin in de zon nagenieten van een mooie fietstocht. Dat geeft een geluksgevoel dat haast niet anders dan een levensverwachtingsverlengend effect moet hebben.

BoCycle zei

Beste Sjef,

Ik herinner mij dat stukje nog heel goed. En ik ga dit zeker nalezen voordat ik mij weer per raceligfiets in het verkeer ga begeven. En die Alpe d'Huez is een stevige klim, vergelijkbaar met mijn Col de Joux Plane in 2011. Ik adviseer je om net als ik voor een 22/32/44 triple te nemen. Want op de Col heb ik wel een paar keer in het lichtste verzet (voorblad dus 22 tanden) gereden. Veel succes.

Sjef zei

Een 22 tands voorblad had ik eigenlijk te klein ingeschat maar als je de ervaring hebt dat je die toch wel nodig hebt, zal ik hem zeker monteren, bedankt voor de tip! Omdat ik geen fan ben van voorderailleurs (en de mogelijkheid heb om een single purpose fiets op te bouwen), zal dat dan het enige voortandwiel zijn, of misschien double met bioshift. Het stukje over paarden en ligfietsen staat in nummer 2011-5