Pintscreen van de fietsrouteplanner
Fietsknooppuntenroute in je Garmin
De route werd als pdf-bestand met de iKampioen meegestuurd. Deze moest eerst nog worden omgezet in een gpx-track voor de Garmin navigator. Dat gaat als volgt:
- Degenen die het fenomeen fietsknooppunt niet kennen gaan naar www.fietsknooppunten.nl voor een compacte uitleg
- Ga naar de fietsrouteplanner van de Fietsersbond
- Klik op "+ meer opties" en klik op "Netwerk fietsknooppunten"
- Klik op "- sluit meer opties" en klik op "knooppunten" rechtsboven
- Vergroot het scherm tot de fietsknooppunten verschijnen
- Beweeg met het handje het scherm tot je het gebied ziet waar je wilt fietsen
- Klik op het knooppunt van de start en kies "Van"
- Klik vervolgens na elkaar op de knooppunten van de route en klik telkens op "Via"
- Klik op het knooppunt van het einde en kies "Naar"
- Ten slotte klik je op de knop "Plan route" rechtsboven
- Daarna kun je de route downloaden door op "GPS" in het linker scherm te klikken.
Print van het Garminscherm Geef nu de knooppunten in het Garminprogramma "Mapsource" een handige naam, bijvoorbeeld "01 KP62-80". Daarmee geef je aan dat het eerste knooppunt 62 is en dat je vandaar de bordjes naar het volgende knooppunt 80 moet volgen. Het volgende knooppunt noem je "02 KP80-79", enz. Zo kun je op je Garminschermpje goed zien wat telkens het volgende knooppunt is en welke bordjes je dus moet volgen.
In de Garmin zet ik alle kaarten uit en "Koers boven". Zo kun je heel overzichtelijk de fietsknooppunten nafietsen.
Startpunt knooppunt 62
Knooppuntenbordjes hoog
Knooppuntenbordje laag in het gras Zijn fietsknooppunten nu zo handig?
Als je van fietsknooppunt naar fietsknooppunt fietst moet je wel goed opletten. Want je mist zomaar een bordje. Sommige bordjes hangen hoog en weer andere staan laag bij de grond verborgen achter gras of struiken. Je zou zo'n knoopuntenroute dan ook met recht een fietsknooppuntenPUZZELtocht kunnen noemen. Mijn Garmin met het track van de knooppuntenroute heeft mij voor menig gemist knooppuntenbordje behoed.
Onfietsbaar En de Gelderse valeiroute dan?
De Gelderse valleiroute was een prachtige knooppuntentocht, maar... De route leidde over vier halfverharde paden met deels, nauwelijks fietsbaar mul zand; bij elkaar 4 km. Gelukkig had het Veluws Appelflappengenootschap vorige week zaterdag niet deze tocht gekozen, want anders zou Bocycle toch echt hebben afgedaan als routemeester.
Met politiebegeleiding
Specialiteit van Barnies Kipcorner
Vakantieligfietser En was er onderweg nog wat te zien?
In Heelsum kwam mij een peletonstocht met politiebegeleiding tegemoet. In Barneveld heb ik een kipspecialiteit van Barnies Kipcorner genuttigd. En ik heb een praatje aangeknoopt met een ligfietser. Hij gebruikte zijn fiets voor vakantietrektochten. Hij was 10 jaar geleden op de ligfiets overgestapt, omdat hij op zijn rechtopfiets veel (pijn)klachten kreeg. Zijn Street Machine van het Duitse HP Velotechnik is bijzonder geschikt voor lange trektochten. Er is veel plaats voor fietstassen (onder ander onder de zitschaal). Ook passeerde ik drie trikes die waren gehuurd op bezoekersentrum Veluwezoom.
Hartslag van een 26 jarige
Hartslagrecord
Trikes van de Veluwezoom Op het Rozendaalseveld naar de brandtoren (het hoogste punt van Gelderland) heb ik een hartslagrecord gevestigd: 194 bpm. Er wordt beweerd dat de maximale hartslag met het stijgen der leeftijd met 1 bpm per jaar vermindert. Bij Bocycle lijkt het omgekeerde het geval.
2 opmerkingen:
Dank voor de duidelijk uitleg.
Bij rondje Nederland fietsen zijn we al eens vaker terug gevallen op de knooppunten. Ondanks dat we een goede track bij ons hadden en de route zelf ook met borden was aangegeven, raakte we (ik) geregeld het spoor bijster.
De Knooppunten moesten vaak ons weer op de route brengen. Dat is wat Marloes deed in de achterhoede. Zij had toen nog geen GPS en maakte op het laatste een volledig route met knooppunten nummers op papier als backup van Enschede naar huis.
We gaan dit jaar weer een deel van de LF routes volgen maar dan tegen de klok in.
Ik denk met deze uitleg ook een Knooppunten track voor te bereiden. Wel zo handig naast de GPS.
Ik hou niet meer zo van een lijntje volgen op een klein schermpje. Ik kijk liever om mij heen. Als daar de bordjes staan die mij de wegwijzen is dat mooi meegenomen. Dan geniet ik meer.
Ik kan hier weer wat mee. Dank.
Dank voor deze enthousiaste reactie. En de fietsrouteplanner van de fietsersbond kent ook de landelijke fietsroutes, dus wellicht is het wel mogelijk om zo'n fietsroute direct in een GPX-track om te zetten. Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
Een reactie posten