BoCycle

BoCycle

maandag 10 juni 2013

Afzien in Willingen (D)

Zaterdag 8 juni vertrok ik met 550 collega's naar Willingen voor een stevige Committed Power training. En stevig was ie: 92 km en 1850 hoogtemeters...


Willingen!

Ligfiets op tandemplaats in fietsaanhanger

Committed Power

Rob zet de puntjes op de "i"

En daar zit je zomaar naast de beroemde Marco Thuis
Willingen?
Een weekend Willingen is een vast onderdeel in het trainingsprogramma van Committed Power. Committed Power is een sportprogramma dat mijn werkgever voor zijn personeel organiseert en sponsort. En Willingen is 's winters een populair wintersportgebied, terwijl er 's zomers veel wielersporters neerstrijken.

Ligfiets in de fietsaanhanger?
De eerste hobbel die genomen moest worden was het inladen van de ligfiets in de fietsaanhanger van de bus. Van een vorige busreis wit ik dat hij op de tandemplaats paste. Maar de buschauffeur wist daar niet zo goed raad mee. Gelukkig was collega Marco Thuis zo aardig om mij te helpen de ligfiets op de tandemplaats te tillen en te bevestigen. Marco bleek een bekende verschijning in ligfietsland. In de zomercompetitie op de wielerbaan van Trias in Den Haag werd hij in 2011 op twee onderdelen nummer 1. Voor het Committed Power programma had hij zich echter voor het onderdeel mountainbiken ingeschreven, zodat Bocycle nog steeds de enige ligfietser was en voor de snelste ligfietstijd kon gaan.Klaar voor de start
De wielrenners werden in 6 groepen verdeeld. Elke groep had twee trainers (eentje voor en eentje achter). Voor de tocht kregen de trainers de laatste instructies van Rob Harmeling. Na de peptalk van Lex gingen we om 13:30 van start.


Nanda als derde boven

Rob Harmeling met ballast op zijn rug

Trainer John moedigt aan
Is dit nu leuk?

Klimstatistiek
Veel genieten van de mooie omgeving was er niet bij want met 1850 hoogtemeters over 92 km waren de klimmetjes gemiddeld 4%. Na 80 km volgde nog een klim van 1,8 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 12%; een stuk was zelfs 20%. Deze 1,8 km heb ik gemiddeld 237 Watt geleverd en dat was zwaar na de 1500 hoogtemeters die we er al op hadden zitten. Op de foto zie je enkele ploeggenoten die de laatste meters naar boven zwoegden. Rob Harmeling fietste met ons mee en "praatte" de zwoegers naar boven.

Ik vroeg mij af of dit nu leuk was. Het antwoord is "nee" en "ja" (in die volgorde). De klim is afzien; verdoofd en met maar één doel ("ik zal niet afstappen") duw en trek je in een goede cadans op/aan je pedalen. Maar na afloop is het, genietend van een Erdinger Weissbier, een fantastisch gevoel dat je echt wat gepresteerd hebt. Met Strava heb ik de trackloggegevens van mijn Garmin uitgebreid geanalyseerd. Volgens Strava heb ik deze Willingentocht 2737 kJoules verbrand (2615 kcal).


13% een onschuldig "Roodkapje" vergeleken
met die 1,8 km met 20%
De grootste klimheld
Collega Peter was de grootste klimheld. Zijn racefiets was in Arnhem gestolen en hij had noodgedwongen zijn "polderfiets" toen maar van stal gehaald. Deze had een cranckstel met als kleinste voortandwiel 46 tanden. Daarmee heeft hij de hele tocht uitgefietst. En dan te bedenken dat ik hele stukken met mijn kleinste verzet (22 tanden voor en 24 tanden achter) heb geklommen. Chapeau Peter!!!


Kettingpech

Snel gerepareerd door de vakman

Chapeau Niek!!!
Pech
Niet onvermeld mag een pechgeval blijven. Een kettingschakel van mijn ligfiets was van de kettingstift losgeraakt. Geen der ploeggenoten had een kettingpons in zijn gereedschapsbidon, dus werd de mechanicien gebeld. Binnen een kwartier was hij ter plekke. Zijn diagnose was dat de schakel was losgeraakt, omdat een verkeerde maat kettingpin was gebruikt voor het "sluiten" van de ketting. Daar baalde ik flink van. Binnen vijf minuten had hij de ketting echter alweer gerepareerd en kon ik samen met de bij mij gebleven trainer Arjen de tocht weer vervolgen. Bij de volgende waterpost stonden mijn ploeggenoten te wachten en kon de marteltocht weer gezamenlijk worden voortgezet.

Evaluatie
Na het diner heb ik 's avonds met een aantal fietsers het dorpje Willingen, waar wij verbleven, verkend. En op een terrasje werden onder het genot van een kopje cappuchino de verrichtingen uitgebreid geëvalueerd. De volgende dag werden de fietsen weer ingeladen en vertrok de bus richting Arnhem. Chapeau voor de organisatoren (met name projectleider Niek) voor deze uitstekend georganiseerde Committed Power training.

Afdaling gefilmd
En voor degenen die echt de sfeer willen proeven van de tocht door Winterberg en één van de vele afdalingen staat hieronder een FILM.

2 opmerkingen:

Sjef zei

Mooi verslag weer. Heb je nog speciale spullen nodig gehad om de fiets te beschermen/vast te houden in de fietskar (tiewrap, bubbelplastic etc)?

BoCycle zei

Hallo Sjef,

Nee hoor. De fiets stond met zijn banden in een goot en de stalen steun was reeds voorzien van een bescherming van isolatiepijp. Met drie spanbandjes (volop aanwezig in de kar) werden de banden en het stuur vastgezet.

Groet,
Bocycle