BoCycle

BoCycle

zondag 17 augustus 2014

En daarom draag ik elleboogbeschermers

Tja beste bloggers, ik heb elleboogbeschermers angeschaft. Een behoorlijke investering en een gewicht van 278 gram extra mee te zeulen. Lees welk traumatisch incident mij tot deze drastische investering heeft doen besluiten...

Piponeus op elleboog
Traumatisch incident
Op 16 mei reed ik over de straatklinkers van een bosfietspad met in de bocht een laag modder. Ik gleed onderuit en mijn elleboog raakte te stenen. Een pijnlijk maar onschuldig incident en zeker geen blogbericht waardig, zo leek het. Maar toen ik terugkeerde van een Committed Power training op 21 juni, bleek die elleboog een metamorfose te hebben ondergaan. Waarschijnlijk als gevolg van de opdrukoefeningen en andere ongebruikelijke bewegingen, waarmee mijn arme elleboogje belast werd. De huisarts diagnostiseerde: "Slijmbeursontsteking". Door de trainingsoefeningen was er ook bloed in de vochtophoping gekomen. Op dit moment is de bult (nu ja zeg maar "piponeus") op de eleboog nog amper geslonken. Het kan enkele weken of zelfs maanden duren, maar het gaat vanzelf weer over, zo stellen de drie (huis)artsen die het fenomeen inmiddels hebben aanschouwd.

Zoek de...
...verschillen
Adequate mitigerende maatregel
Hangende het herstel heb ik echter het risico om een dergelijke blessure nog eens te moeten ondergaan, vrijwel geëlimineerd met een adequate mitigerende maatregel. Ik heb namelijk deugdelijke elleboog-protectoren aangeschaft. Nu koop je die dingen niet zomaar. Ze moeten namelijk prettig dragen, goed op hun plaats blijven zitten en niet afknellen als je de ellebogen minder dan 90 graden gebogen (de normale houding op mijn ligfiets met bovenstuur) hebt. En de elleboog-protectoren mogen niet te veel wegen. Ik had wel eens eerder in een skeelerwinkel op internet een setje van die dingen gekocht, maar die heb ik subiet weer geretourneerd. Reden: afknellen in gebogen toestand en een enorm gewicht van een halve kilo.

Biketown Rose
De IXS Carve
Biketown Rose
Bij Biketown Rose in Bocholt had ik echter een ruime keus uit acht modellen waarvan ik er zes heb gepast en gewogen (op de zelf meegebrachte keukenweegschaal). Wat een feest om in deze geweldige megawinkel allemaal mooie fietsspullen te bekijken. Ik heb de IXS CARVE elleboogprotectoren gekocht. Daarin zit een zacht absorberend materiaal dat hard wordt bij een val. Daardoor voel ik amper dat ik ze om heb. Als je overweegt om ook elleboog-protectoren aan te schaffen pas dan wel op dat je ze niet te krap koopt. En ga ze vooral passen.

3 opmerkingen:

rob, nieuwegein zei

Kunnen ze dat niet opensnijden?

Corn-Dolly zei

Heel verstandig die elleboogbeschermers. Ik ga niet van huis op een open ligger zonder die 2 kleinoden. Vooral voldoende lange onderarmstukken is belangrijk. Bovendien draag ik ook altijd een kevlar broek. Een ligger valt altijd op die plekken, zelden op zijn hoofd. Ik ben geen overtuigd helmdrager. Meer uit praktische overweging. Een zonneklep, bescherming tegen regen of andere vallende dingen. Waait niet af zoals een pet. Je kan er een lampje op monteren.

Sterkte met herstel van de piponeus. Bij mij lijkt er zich een te ontwikkelen op de binnenkant van mijn knie :-(

BoCycle zei

Dank voor jullie medeleven. Opensnijden is een optie, maar geduld ook. Zeker aangezien ik verder geen (pijn)klachten heb. En Corn Dolly, wat een pech dat je ondanks je beschermende maatregelen nu toch een slijmbeursontsteking lijkt te ontwikkelen.