BoCycle

BoCycle

maandag 13 mei 2013

Bocycle finisht als 250ste

Zondag eindigde Bocycle in de Ronde van Nijmegen als 250ste van de 875 deelnemers die de 120km-afstand fietsten en de finishlijn passeerden. En dat ging niet zonder slag of stoot...


Bocycle na 125,67 km
Beste toertocht
De Ronde van Nijmegen is de best georganiseerde toertocht die ik tot nu toe heb gereden. De tijd wordt geregistreerd; de klimtijd van de steilste 550 meter van de Oude Holleweg wordt gemeten (gemiddeld 9,4%); de uitslag verschijnt op Internet, zodat je jouw prestatie kunt vergelijken met de andere deelnemers; de routes waren een week tevoren beschikbaar als GPX-tracks; onderweg werden op vier locaties energierepen, energiedrank e.d. uitgedeeld; een gezellig fietsmarkt bij de finish; en nog veel meer gezelligheid. Kortom de 3450 deelnemers kregen absoluut waar voor hun inschrijfgeld. Het is wel opmerkelijk dat er in de uitslag slechts 2395 uitslagen voorkomen; zouden 1055 fietsers onderweg zijn afgestapt?


Waaierrijden
Waaierrijden
Op veel trajecten zag je groepen renners waaierrijden; in de Tour de France zie je dat ook vaak. Als de waaier te groot wordt is er geen ruimte meer op de weg voor de achterste waaierrijder(s) en zo proberen de ploegen elkaar vaak letterlijk "de loef af te steken". Met achter de waaier aansluiten kon ik op de lange trajecten mooi mijn voordeel doen.


Reparatie schoenplaatje; kostbare minuten
Pech met clickpedaal
Bij een waterpost kreeg ik de rechterschoen niet meer los van mijn clickpedaal. Één van de boutjes van het schoenplaatje bleek ik verloren te zijn. Het overgebleven boutje heb ik met een inbussleuteltje stevig vastgedraaid (altijd verstandig om een goed gevulde reparatiebidon mee te nemen). Daarmee heb ik de Ronde gelukkig zonder problemen uit kunnen rijden.

Snelle handbikester; chapeau!

Deze velomobilist had het zwaar gehad op de OH-weg

Handbikester en drie liggers
Onderweg ontmoette ik bij een recuperatiepost een deelneemster met een opmerkelijk vervoermiddel: een handbike. Ik had al een tijd op zo'n 300 meter achter haar gereden en het lukte mij niet om haar in te halen. Een knappe prestatie, waarvoor zij stevig had getraind zo vertelde ze mij. Ook sprak ik na afloop een velomobilist. De beklimming van de Oude Holleweg was hem zwaar gevallen. Wij hadden overigens 3 liggers (2 per velomobiel en 1 op een open ligfiets) in het deelnemersveld geteld.


Nederlands kampioen barbecueën

Mobiele rookunit
Nederlands kampioen barbecuen
Nadat ik nog alles had gegeven in een stevige eindspurt met een aantal bukkers die mij niet wisten in te halen, wachtte nog de gezellige fietsmarkt. Daar heb ik een voortreffelijk broodje hamburger verorberd, bereid door Nederlands kampioen barbecueën Ralph de Kok (what's in a name). Ook werd ik daar tot VIP gepromoveerd door de directeur van Weidesign. Rob, zo stelde hij zich voor, had voor zijn relaties (en zijn zoon) een tafel in de VIP-sectie gereserveerd. Rob trakteerde Tilly (mijn trouwste fan en ega), die mij aan de finish ophaalde, ook nog op een speciaal in de mobiele rookunit bereide zalmmoot. Wij hebben aan tafel gezellig over vooral fietsen gesproken. Zo was Rob aan het trainen om met een vriend de Mont Ventoux te beklimmen. Met zo'n fietsmarkt is de afsluiting van zo'n toertocht absoluut veel leuker, dan wanneer je direct na de laatste stempel op de stempelkaart de fiets weer inlaadt en naar huis rijdt. Chapeau voor de organisatoren van deze geweldige Ronde van Nijmegen!

Bocycles resultaat
Ik ben in het overall klassement (alle afstanden) als 879ste geëindigd (gemeten naar gemiddelde snelheid was 37% sneller). Van de 120km-rijders eindigde ik op de 250ste plaats (van de 875 120km-rijders die de finish passeerden); dat betekent dat ik mij onder de 29% snelste rijders van deze afstand mag scharen. Mijn bewogen gemiddelde bedroeg 26,15 km/h. De klimtijd op de Oude Holleweg was niet om over naar huis te "bloggen"; ik moest met mijn schamele 8,44 km/h 86% van de 120km-renners voor laten gaan. Maar ja, bij het klimmen moest ik het ook zonder mijn luchtweerstandsvoordeel zien te redden. Al met al ben ik zeer tevreden met dit resultaat en heb ik ligfietsend Nederland mooi op de kaart gezet. De volledige uitslag vind je op de website van de Ronde van Nijmegen.
Bocycles resultaat

6 opmerkingen:

Casper zei

Een fantastische prestatie Gerrit! Chapeau. En die velomobilist kennen we bij LOL, hij was er de rit in april bij en nodigde ons al uit mee te rijden. Dat is er niet van gekomen. Goed dat onder andere jij de honneurs van de liggers hebt waargenomen.

BoCycle zei

Beste Casper,

Dank voor je reactie. En kun je me wellicht in (e-mail)contact brengen met die velomobilist (via de privé-e-mail ivm de privacy)? Ik ben namelijk razend benieuwd naar zijn eindtijd.

Corn-Dolly zei

Dank voor je heldere verhaal. Respect voor je prestaties.
Ik zou bijna volgend jaar ook hiervoor gaan inschrijven door je enthousiasme. Weet niet of dat een goed plan is.

Gegevens van Johan V. kan je denk ik makkelijk verkrijgen via Jos van www.Fietsdiensten.nl
Ze zijn clubgenoten van elkaar in Nijmegen.
Ik heb een Facebook pagina link op het Ligfiets.net van hem gezet bij de vooraankondiging van de rit.
Misschien heb je daar wat aan?

Mooi certificaat! :-)

BoCycle zei

Dank voor je complimenten en hulp bij het opsporen van de velomobilist op de foto. Ik had hem inmiddels gevonden door zijn foto te vergroten, waardoor ik zijn startnummer op de velomobiel kon lezen.

En volgens mij is de RvN ook voor velomobielen wel te doen; het aantal hoogtemeters in de Classic route (120 km) bedraagt slechts circa 550m. Wellicht kunnen we wel een VIP-tafel huren met Lifgfietsvereniging NV-HPV.

stradaatje zei

Kende deze rit ook nog niet en het zegt me wel wat om die volgend jaar ook eens met de Raptobike mee te rijden

BoCycle zei

Lijkt me fantastisch leuk Stradaatje. Dan lijkt het me ook leuk om bij de start gezamenlijk met de pitspoezen op de foto te gaan (zie https://www.sportplaat.nl/catalog/images/Start,%2009.15-09.36%20uur/RN0220.jpg)