BoCycle

BoCycle

donderdag 7 februari 2013

Einstein: Snelle fietsers blijven jonger

Ja beste blogvolgers: Volgens de speciale relativiteitstheorie van Einstein word je minder snel oud als je veel en snel beweegt. Lees gauw verder hoe je als fietser je levensverwachting kunt verhogen...

Tijdrek
In 2012 heb ik 7510 km op mijn ligfietsen afgelegd. De gemiddelde snelheid is zo'n 25 km/h geweest. Nu wist ik dat astronauten als zij terugkeren op aarde minder oud geworden zijn dan hun achtergebleven aardgenoten. Ook de klokken van GPS-satellieten blijken achter te lopen ten opzichte van de aardse klokken. Einstein had dit verschijnsel reeds in 1905 vastgesteld toen hij zijn speciale relativiteitstheorie publiceerde. Het verschijnsel wordt tijddilatatie (in goed Nederlands "tijdrek") genoemd: de tijd van een bewegend object verloopt trager dan de tijd van een stilstaande waarnemer. In de figuur hieronder staat dit in formulevorm.
Astronaut is 2 jaar jonger
Stel dat de astronaut met een 0,6 keer de lichtsnelheid heen en terug zou reizen naar een ster die op een afstand van 3 lichtjaar van de aarde staat, dan zou de astronaut bij terugkomst op aarde 8 jaar ouder zijn geworden, terwijl er op aarde 10 jaar verstreken is.

Hoe jong is snelle Bocycle dan gebleven?
Maar dat betekent ook dat snelle fietsers die grote afstanden afleggen jonger blijven dan hun luie medeburgers. Ik ben benieuwd of jullie, volgers van dit blog, enig idee hebben hoeveel jonger ik door mijn fietsen in 2012 (7510 km met gemiddeld 25 km/h) ben gebleven ten opzichte van niet bewegende aardbewoners. Vul daarom de quiz in die rechtsboven op dit blog staat. Zaterdag 16 februari zal ik op dit blog de resultaten van de quiz bekend maken. En, natuurlijk zal ik jullie dan ook voorrekenen met hoeveel milli-/micro-/nano-/picoseconden mijn levensverwachting is toegenomen.

5 opmerkingen:

Magic Bullet zei

:-)) blijven doortrappen! Ik moest denken aan De Tuinman en de Dood van P.N. van Eyck. Helaas, al fiets je nog zo snel, de dood die achterhaalt ons wel.

Blijft de vraag of de Dood je ook boven lichtsnelheid nog kan bijbenen...

Bram Smit zei

Ik wil niet flauw zijn , maar er waren( let op : waren) wielrenners die hééél hard konden fietsen.

Magic Bullet zei

Ik wil best flauw blijven :-) Een aantal van die hele snelle rijders vielen dood van hun fiets na een hartstilstand...ongeveer de enige doodsoorzaak naast valpartijen...toch gek als je weet dat EPO het bloed gevaarlijk kan verdikken...daar gaat je nanoseconde extra levensverwachting.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_profwielrenners_overleden_tijdens_de_beoefening_van_hun_sport

Casper zei

Ha Bocycle,

Nu weet ik tenminste weer waar ik het allemaal voor doe!

BoCycle zei

Haha, Leuke reacties mannen. Maar hoezo "daar gaat je NANOseconde"?

En Magic Bullet: ik schreef al dat dit Einstein bericht geïnspireerd was op jouw blogberichten onder het prikkelende thema "De zin en onzin van testen"...

En Caspar, misschien vooruitlopend op de oplossing van de quiz: Als je met het vliegtuig op vakantie gaat naar Tenerife is de "verjongingsfactor" 15x groter dan wanneer je je zoals Bocycle het schompes fietst. Sorry, dat klinkt hard en is even slikken, maar het is niet anders....