BoCycle

BoCycle

vrijdag 21 december 2012

Kerstpuzzel

Om de verveling die de Kerstdagen plegen te bieden te doden dit keer een leuke Kerstpuzzel...

Met een vermogen van 150 Watt rijd je op vlak terrein met een gemiddelde snelheid van 29,80 km/h. Daarna fiets je met hetzelfde vermogen eerst 5 km met 2% omhoog en daarna 5 km met 2% naar beneden. Dus zowel omhoog als naar beneden trap je 150 Watt. Wat is dan je gemiddelde snelheid over die 10 km?

Het antwoord kun je rechts hiernaast invullen. Het antwoord en de resultaten verschijnen na de Kerst op dit blog.

7 opmerkingen:

Quemo zei

Altijd leuk, zo'n multiplegokvraag.

Er zijn zowiezo altijd een paar absoluut foute antwoorden, dan vaak nog één die redelijk voor de hand ligt (de instinker) en natuurlijk het juiste antwoord.

Zonder te berekenen heb ik m'n antwoord geplaatst. Ben benieuwd of m'n antwoord klopt.

BoCycle zei

Zo zijn de antwoorden inderdaad gekozen Quemo. Maar je kunt het juiste antwoord ook exact berekenen met o.a. Bocycles rekenprogramma.

Quemo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Quemo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Maarten zei

Ik heb de onvolprezen Kreuzotter erbij gepakt. Het is dan even spelen met de instellingen om 150 Watt te combineren met 29.8 km/uur. Maar als ik dan +2% en -2% op 5 km loslaat, en de eindsnelheid uitreken, dan kom ik toch echt op een snelheid die anders is dan wat jij hier geeft. Er zitten nogal wat aannames in 150 Watt en 29.8 km/uur, waaronder de verhouding tussen rolweerstand en luchtweerstand op het vlakke. Dit maakt zeker in de afdaling nogal wat uit.

De enige conclusie die ik kan trekken is dat voor jouw aannames er een antwoord volgt, maar zoals je het probleem hier geformuleerd hebt is het geven van een antwoord niet mogelijk.

Voor wat het waard is: ik kwam op 26.53 km/uur.

Maarten zei

Als ik de totale massa gelijk zet aan de hint, en vervolgens met hoogte en temperatuur de juiste combinatie van snelheid en vermogen instel (195 cm/80 kg/ 15 kg/25°C/750m/dikke banden met profiel/skorte wielbasis met 'above seat steering'), dan kan ik inderdaad jouw antwoord vinden. Maar dit is verre van triviaal.

BoCycle zei

Ik ben het met je eens Maarten, dat ik enige marge in de antwoordkeuzen had moeten inbouwen en de antwoordkeuzen niet met twee cijfers achter de komma had moeten geven. Maar je bent er desalniettemin kennelijk toch in geslaagd het juiste antwoord te geven. Kreutzotter en Bocyles rekenprogramma geven ongeveer gelijke uitkomsten; Kreutzotter is iets optimistischer (dwz geeft hogere snelheden).

Vrijdag verschijnt een uitgebreide toelichting op de antwoorden.