BoCycle

BoCycle

maandag 13 februari 2012

Spike tires

Twee weken geleden heb ik mijn forenzenligfiets voorzien van spijkerbanden. Die banden had ik er in een uurtje omgelegd, maar daarna volgde nog een hele zaterdag boren, hameren en vijlen. In dit blog lees je waarom dat nodig was...

Code ROOD
Vorig jaar ben ik op 20 januari 's ochtends op weg naar mijn werk onderuit gegleden. Ik heb daarna tot 16:00 uur bij de eerste hulp vertoefd, voor het hechten van mijn elleboog. Dat zou mij dit jaar niet weer gebeuren; vandaar dat ik al in november twee spike tires had aangeschaft.

Vanochtend was door het KNMI "code rood" afgekondigd. Van die spike tires heb ik dan ook veel plezier gehad. Over de spekgladde beijzelde straat reed ik veilig met een gangetje van 20 km/h weg. Maar wist je dat die spike tires zeker 1½ cm dikker (hoger) zijn dan gewone banden?
Dikke banden
Dat had tot gevolg dat de banden tegen de spatborden aanliepen, nadat ik die er twee weken geleden had omgelegd. Geen probleem, dacht ik, dan zet ik de spatborden gewoon wat hoger. Deze zijn met ronde stangetjes en oogbouten aan de achtervork gemonteerd. Maar mijn inmiddels vijf jaar oude Sirix ligfiets, die ik voor woon-werkverkeer gebruik, werkte niet echt mee; de oogboutjes zaten muurvast. Ik probeerde die los te draaien, maar helaas de kop brak telkens af (van alle boutjes).

Daarna restte mij niets anders dan de oogboutjes (of wat er nog van over was) uit te boren. En de spatborden met nieuwe oogbouten weer vast te zetten. Een hele klus om veilig naar en van mijn werk te fietsen, maar absoluut de moeite waard.

Binnenkort verschijnt op dit blog mijn zondagse avontuur, waarin ik samen met een andere weggebruiker een onfortuinlijke automobilist uit een benarde situatie wist te redden.

2 opmerkingen:

André Dronkers zei

hoi
bij mij waren de schwalbe marathon winter juist kleiner dan die ik normaal gebruik (marathon plus)
heb al wel gemerkt dat ik de spikes er snel uit kan rijden (noodstop)

groeten, andre

BoCycle zei

Ja André,

Die ervaring heb ik ook. Ik ben in de twee weken dat ik nu met die spike banden rijd al heel wat spikes kwijtgeraakt. Zodra het weer het toelaat haal ik die banden er weer af, want anders heb ik voor volgend jaar geen spike meer over.