BoCycle

BoCycle

zondag 30 oktober 2011

Hoe hard trapt een velomobiel tegen de wind in?

Ja beste bloglezers, met Bocycles rekenprogramma kun je nu ook de invloed van wind bepalen. En je kunt nu ook berekenen hoe gemakkelijk de de berijders van supergestroomlijnde velomobielen het hebben...

Als je op het ikoontje van het rekenprogramma (rechts onder het fietslog) klikt verschijnt een uitgebreider invoerschermpje. Daarin kun je ook de windsnelheid en de windrichting invullen.

LET OP: Als je wind mee hebt en de windsnelheid is groter dan je fietssnelheid dan zou het aantal verbruikte kilocalorieën negatief kunnen worden. Je hebt dan echter toch iets verkeerd ingevuld. Immers, in een dergelijk geval waait het zo hard dat je niet hoeft te trappen en vanzelf vooruit geblazen wordt. Je krijgt dan een snelheid waarbij de door de wind geleverde kracht precies in evenwicht is met de rol-, lucht-, klimweerstand en rendementsverlies. Er ontstaat dan een evenwicht, waarbij het geleverde vermogen precies nul is.

En velomobielrijders kunnen nu ook berekenen hoeveel vermogen en energie zij wegtrappen.

Veel plezier met dit verbeterde rekenprogramma.

4 opmerkingen:

Wim zei

Dat je met een goed hart heel hard kunt trappen, is iets dat ik wel weet.

Maar hoe een velomobiel nou hardt tegen de wind in trapt, is mij een beetje een raadsel... ;-)
Hoe hard is dat dan? Of moet er dan iemand recht in het hart geraakt worden? Trapt die velomobiel tegenwoordig al zelf.....?

Ik ben geen taalpurist, maar deze kon ik niet laten "liggen".
Gelukkig maken we allemaal fouten. Altijd weer een opluchting om te zien.

Ach ja, wat maakt het uit. Uiteindelijk gaat het gewoon om hard fietsen en als je dat dan ook nog met je hart doet, is het helemaal geweldig.

BoCycle zei

Heel scherp Wim; laten we deze slip of the pen houden op een compacte wijze om "hard met je hart fietsen" te verwoorden.

BoCycle zei

Beste bloglezers,

Ik heb een klein foutje in Bocycles rekenprogramma gecorrigeerd. Met veel wind van achteren werd het te leveren vermogen niet goed berekend. Als je nu op één van de ikoontjes onder het fietslog klikt, wordt de gecorrigeerde versie 20111030 gestart.

Veel rekenplezier...

BoCycle zei

Dit maal meld ik een verbetering in de grafiek in de simpele versie Bocycles rekenprogramma. Je kunt nu beter zien wat het effect is van "wind mee" en "berg af". Nogmaals veel rekenplezier...