BoCycle

BoCycle

dinsdag 25 oktober 2011

Hoeveel zwaarder moet een bukfietser trappen?

"Hoeveel zwaarder moet een bukfietser trappen?" en andere vragen, kun je nu zelf heel eenvoudig beantwoorden met behulp van Bocycles rekenprogramma. Nu ook in een simpele uitvoering voor dummy's. Lees gauw verder...

In dit rekenprogramma hoef je maar een paar gegevens in te vullen, zoals gefietste snelheid, gewicht van fiets en berijder, etc. Vervolgens berekent het programma hoeveel kilocalorieën je hebt verbruikt, hoeveel vermogen je hebt getrapt en nog veel meer. Je kunt ook heel eenvoudig het verschil tussen een ligfiets, bukfiets of rechtopfiets berekenen. Overigens is de verbruikte energie het aantal kilocalorieën dat je lichaam heeft verstookt. Omdat het menselijk lichaam een rendement heeft van 25% wordt slechts een kwart van de verstookte energie aan de trappers geleverd. De rest gaat op aan warmte.

En je ziet in een taartpuntdiagram hoeveel vermogen verloren is gegaan aan rolweerstand, luchtweerstand, rendement van de overbrenging (ketting en tandwielen) en klimweerstand. Er is ook een uitgebreid rekenprogramma waarin je nog meer parameters kunt instellen. Klik op één van de ikoontjes hieronder en probeer het zelf.

3 opmerkingen:

Casper zei

Hi,

Leuk rekenprogramma. Kan ik eindelijk mijn geleverde vermogen eens uitrekenen. bedankt!

Groet, Casper

lighans zei

Cool, kun je ook in een volgende versie een velomobiel er bij zetten?

BoCycle zei

Dank voor deze support heren. En de velomobielversie gaat zeker verschijnen (waarschijnlijk komend weekend).