In 20211 ben ik mee gaan doen met het sportprogramma "Committed Power" van het bedrijf waar ik werk. Daarin heb ik diverse colls beklommen, waaronder de "Col de Joux Plane" (2011), "Le Grand Ballon" (2012), “Col d’Aubisque” (2013), Girona in Catalonië (2015). De laatste tocht was de Eddie Merckx classic in Fuchsl am See nabij het Oostenrijkse Salzburch (op 8 september 2019). Daarna is het sportprogramma helaas gestopt. Maar ik heb de ligfiets niet aan de kant gezet en trap nog lustig voort...
BoCycle
maandag 28 april 2014
FietsCentrum Nijmegen
Vandaag ging ik met ligfietsclub "Mooi Bennekom" op pad. Doel was een bezoekje aan FietsCentrum Nijmegen in het voomalige Honigcomplex in Nijmegen...
De Oversteek
Lekke band
De belangstelling was groot; bij het startpunt in Bennekom verschenen 10 liggers. De tocht begon al goed; na 3 kilometer was er een gedwongen pauze wegens een lekke voorband. De reparatie was een schoolvoorbeeld van hecht teamwork en na en klein kwartiertje kon het gezelschap zijn tocht vervolgen. Na een prachtige tocht via het strandpark Slijk-Ewijk en de nieuwe Waalbrug "de Oversteek" arriveerde "Mooi Bennekom" bij het voormalige Honig fabriekscomplex. In dit complex is en wordt een breed spectrum van bedrijven gevestigd, waaronder restaurant "de Meesterproef", Atelier Bydo, beachvolleybalvelden en FietsCentrum Nijmegen.
FCN
Onder de naam FietsCentrum Nijmegen heeft een aantal fietsondernemers een bedrijfsruimte in deze voormalige soepfabriek gehuurd. Één van die ondernemers is ELAN, ligfietsdealer en producent van het ligfietstopmerk Challenge. Na de prachtige showroom en werkplaats te hebben bewonderd en koffie met appelgebak te hebben genuttigd, gaf eigenaar Hans van Vugt ons nog een rondleiding door het Honig complex.
Te breed voor Peters trike
Hindernissen op de dijk
De liggers kregen onderweg heel wat hindernissen te verwerken. Peters trike was te breed om een "fietssluis" op de dijk te passeren en moest er overheen worden getild.
maandag 21 april 2014
Radio-ontvangst op de ligfiets
Voor woon-werkverkeer heb ik een forenzenligfiets (de Sirix Flash). Daarop luister ik altijd naar Radio 1, totdat sinds november vorig jaar deze nieuwszender op een groot deel van de route niet meer te ontvangen was. In dit blogbericht kun je lezen wat Bocycle allemaal heeft ondernomen om zijn favoriete zender weer te kunnen beluisteren. Hij heeft daarbij zelfs een serieuze dreigbrief van onze overheid moeten trotseren...
Zender weg
Bij de Stuw bij Driel halverwege de woon-werkroute moest ik altijd overschakelen naar de steunzender Arnhem. Vanaf deze zender kon ik sinds november vorig jaar Radio 1 niet meer te ontvangen. Ik sloot niet uit dat de overheid weer aan het rommelen zou zijn geweest met het zendvermogen van de diverse FM-zenders. Van mijn speurwerk op Internet werd ik niet veel wijzer; wel las ik dat in 2013 de antennes voor het nieuwe Digital Audio Broadcast plus (DAB+) waren aangezet. Zou dit mogelijk de ontvangst van Radio 1 verstoren op mijn oude Sony pocket radio? Ik had op Internet ook de website van het agentchap telecom van het ministerie van Economische Zaken gevonden, waarop een klachtenformulier kon worden ingevuld.
Informeren bij het Agentschap Telecom
De klacht was simpel "Slechte ontvangst radio 1 sinds eind november 2013 in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem".
Na enkele dagen ontving ik een brief waarin de aanmelding van de klacht werd bevestigd. Maar daarin werd en passant ook even vermeld "Als tijdens het onderzoek blijkt dat u apparatuur gebruikt die niet voldoet aan de eisen of verkeerd door u wordt gebruikt, kunnen de kosten van het onderzoek bij u in rekening worden gebracht [...] .”
Het is toch schande dat een overheid zijn burgers op dergelijke intimiderende wijze benadert. Bovendien was op de website waarop ik het klachtenformulier had gevonden geen enkele waarschuwing hieromtrent te bespeuren. Zo'n onderzoek kan makkelijk enkele duizenden euro's kosten. Ik heb daarop uiteraard per ommegaande dit Agentschap schriftelijk laten weten dat het hem vrij staat om welk onderzoek dan ook uit tevoeren, maar dat uitgesloten is dat ook maar de geringste kosten door mij zullen worden vergoed.
Een nieuwe pocket radio dan maar?
Zoals gezegd was ik er inmiddels achter gekomen dat in de loop van 2013 DAB+ was uitgerold. DAB+ is digitale radio en belooft een goede ontvangst in heel Nederland op dezelfe frequentie (dus niet meer overschakelen op locale steunzenders zoals in Arnhem).
Op Internet heb ik gezocht op pocket radio's met DAB+. Opmerkelijk genoeg kom je dan niet bij Philips of Sony terecht, maar bij onbekende merken als Powerplus, Pure en Sangean. Via Internet (o.a. www.radiowinkel.nl) heb ik de DAB+ pocket radio van al deze drie merken besteld en uitgeprobeerd. Hieronder mijn bevindingen.
Powerplus Condor
Deze pocket radio heeft een slechte DAB+ ontvangst. Op mijn hele woon-werkroute valt het Radio1-signaal geregeld weg (soms gedurende meerdere seconden), zelfs in het zicht van de zendertoren. Dat maakt het luisteren naar digitale radio met dit apparaat praktisch onmogelijk. De FM-ontvangst is redelijk (vergelijkbaar met de Sangean DPR-32). De Powerplus Condor heeft wel een aantrekkelijk extraatje; je kunt er namelijk MP3 mee afspelen en je kunt ook radioprogramma's opnemen. Maar aangezien de hoofdfunctie (namelijk ontvangen van radio via DAB+ en FM) niet naar behoren functioneert is dit apparaat absoluut een AFrader.
Sangean DPR-32
De DAB+ ontvangst van deze pocket radio is uitstekend. Gedurende de gehele 128 km van de toertocht "De Poort van Gelderland" (zie vorige blogbericht) heb ik Radio1 beluisterd en alleen op de Wyler berg langs een hoge aarden wal viel de ontvangst telkens weg. Op mijn woon-werkroute valt op een enkele plek, tussen twee taluds, de ontvangst weg. De FM-ontvangst is redelijk; ontvangst over mijn gehele woon-werkroute is mogelijk (ook van de steunzender in Arnhem), maar op grote stukken hoor je wel veel ruis. De vormgeving van dit apparaatje is subtiel: niet te groot qua afmetingen en een heel mooi OLED display. De bediening met het tuimelwiel is ook heel handig, alleen is de menustructuur niet zo handig opgezet. Om een voorkeuzezender te kiezen moet je het tuimelwiel eerst 2 seconden ingedrukt houden en vervolgens nog ten minste 4 keer indrukken/bewegen. Als de concurrent Pure Move 2500 niet zo'n sublieme FM-ontvangst had gehad, zou ik zeker de Sangean DPR-32 hebben aangeschaft.
Pure Move 2500
De Pure Move 2500 is absoluut superieur t.o.v. zijn concurrenten. De DAB+ ontvangst is een fractie beter dan die van de Sangean DPR-32. Op mijn woon-werkroute valt Radio1 nergens weg. Maar de FM-ontvangst is superieur t.o.v. de Sangean DPR-32 en de Powerplus Condor. Op mijn hele woon-werkroute is er amper ruis. De bediening is erg gemakkelijk. De grootte van het apparaat strekt niet tot aanbeveling; hij heeft de afmetingen van een gemiddelde smartphone. Belangrijkste minpunt voor de Pure Move 2500 is de hoge prijs (€ 129). Voor € 12,99 kun je er een gel beschermhoes bij kopen, waarmee deze kostbaarheid wel goed is beschermd.
Conclusie
Wil je Radio1 of andere radiozenders blijven ontvangen op je ligfiets, schaf dan de pocket radio Pure Move 2500 aan. En beklaag je vooral NIET bij het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken.
dinsdag 15 april 2014
Politie helpt Toertocht de Poort van Gelderland om zeep
Zondag 13 april heeft Mantel bikeparts de Toertocht door de Gelderse Poort georganiseerd.
En die fietste ik mee, 100 km lang. Het was een uitstekend uitgepijlde tocht, totdat wij een overijverige Duitse poilitieagent tegenkwamen...
Metamorfose
Voetveer Millingen
Voormalige rustpost
Polizeiauto
Onmiskenbaar Duitsland
Geen tijd om te fietsen
Tussen 08:00 en 10:00 konden de 100 kilometerbikkels zich aanmelden bij het startpunt Mantel bikeparts in Anhem-Zuid. Daar had de straat voor de pas verbouwde enorme (5000 m2) winkel van Mantel bikeparts een ware metamorfose ondergaan. Er stonden allemaal stands met fietsen en fietsartikelen. Er konden zelfs E-bikes worden beproefd. En op het horecaplein konden op een groot scherm de verrichtingen van de renners in Parijs-Roubaix worden gevolgd. Ook waren er diverse workshops, waaronder "Fietsen en voeding". En... er was een kidsplein. Kortom er was eigenlijk helemaal geen tijd om 100 km te fietsen.
Polizei in actie
Om 09:30 was mijn inschrijving met "scan and go" (ik had mij per Internet ingeschreven) een feit. Veel hilariteit oogste mijn vraag bij de eerste verkeersregelaars: "Is het nog ver tot de finish?" Er reden iets meer dan 1000 renners mee met deze Toertocht de Poort van Gelderland, waarvan één ligfietser. En het viel mij op dat ik met het grootste gemak de meeste bukfietsers voorbij racete (nou ja de hartslag was wel 150 bpm (80% van de maximale hartslag)). Het voetveer bij Millingen zette de racers gratis over de druk bevaren Rijn. Een paar kilometer verderop gingen wij Duitsland in. In een gezellig gesprek met een bukkker concludeerden wij dat dit wel één van de best uitgepijlde toertochten was die wij ooit gefietst hadden. Volop pijlen zowel voor als na elke afslag. Het was bijna onmogelijk om verkeerd te rijden. Nu had ik ook het GPX-track in mijn Garmin staan en fietste ik ook grote stukken op deze navigator. Totdat ik mij realiseerde dat er helemaal geen routepijlen meer te bekennen waren. Ook zag ik nergens meer bukfietsers. Ik zou toch niet een verkeerde (oude) route hebben gedownload en ongemerkt van de route zijn afgedwaald? Nog weer een paar kilometer verder zag ik de eerste rustpost. Men was de tent en de tafels aan het afbreken. Dit leek me wel erg vroeg, aangezien er nog een hele horde door mij ingehaalde bukkers zouden volgen. Wijzend naar een verderop geparkeerde Polizeiauto, vertelde een vrijwilligster dat op last van de in dem Auto zittende Polizist de toko moest worden afgebroken. Ook had deze overijverige dienstklopper nagenoeg alle pijlen weggehaald. En dat terwijl er door de Duitse autoriteiten toestemming was gegeven voor deze toertocht. Het kan toch niet zo zijn dat een enkele politieagent zo'n prachtige toertocht om zeep helpt. Op het blog van deze toertocht stond dat een "misverstand tussen Duitse autoriteiten" de oorzaak van dit voorval was. Dit bericht was even later weer aangepast en nu wordt helemaal niet meer gerept over deze ongelukkige gebeurtenis.
De Heksendans
Hier stond 20 november nog een bouwhek
Zonder navigatiemiddelen
Gelukkig had ik het GPX-track om mij door het Duitse deel van de tocht te loodsen. Ook had ik een tweetal bukkers die zonder navigatiemiddelen inmiddels ook bij de voormalige rustpost waren verschenen, aangeboden om hen op sleeptouw te nemen. Gezamenlijk hebben wij gezellig keuvelend de weg vervolgd. Over de grens bij Grafwegen zagen wij de pijlen weer en heb ik de tocht in mijn eigen tempo vervolgd.
Gemene klimmen
Na de tweede rustpost bij Pannenkoekenhuis De Heksendans aan de Oude Kleefsebaan volgden nog twee gemene klimmen: De Oude Holleweg en de Beekmansdalseweg. Daar bleek dat ik de eerste 70 km wellicht iets te hard van stapel ben "gereden"; ik kreeg na veel inpanning de hartslag niet hoger dan 170 bpm, terwijl aan het eind van deze colletjes doorgaans het hartslagalarm klinkt en de hartslagmeter minstens 185 bpm aangeeft.
Nou ja ik ben in een sukkelgangetje naar de finish gereden en passeerde nog een tunnel, waar ik op 20 november nog werd tegengehouden door een bouwhek.
"Fietslorry"; een mooie vertaling van "Draisine"
zaterdag 12 april 2014
Bocycle in Toertocht door de Gelderse Poort
Zondag 13 april heeft Mantel bikeparts de Toertocht door de Gelderse Poort georganiseerd.
En die fiets ik mee, 100 km lang. Binnenkort verschijnt hier het verslag...
Afstand: 100 kilometer
Hoogtemeters: 423 meter
Maximale stijgingspercentage: 10%
HOERA!!! Mijn favoriete browser Google Chrome heeft zijn scroll-pijltjes boven en onder de verticale scrollbar aan de rechterkant weer terug. Die zijn circa een half jaar geleden verdwenen en nu spontaan weer teruggekeerd.
Abonneren op:
Posts (Atom)