BoCycle

BoCycle

zaterdag 28 december 2013

Ik heb de Alpe d'Huez beklommen

Vrijdag 27 december heb ik de Alpe d'Huez beklommen....


De Praxtour Course

Alsof je echt de Alpe d'Huez opklimt
Iets over de fiets
Ik ben niet naar Frankrijk afgereisd, maar ik heb in sportschool Sjabbens op een zogenaamde Praxtour de Alpe d'Huez beklommen. De Praxtour is een soort hometrainer met een beeldscherm ervoor. Hierop zie je beelden die je ook ziet als je in werklijkheid de Alpe d'Huez opklimt. Ook toont de balk onderin het scherm allerlei relevante fietsparameters, zoals snelheid, stijgingspercentage, hartslag, geleverde vermogen, etc. Maar het mooie van die Praxtour is dat je ook de weerstand op de pedalen voelt alsof je die berg echt beklimt. Afhankelijk van het klimpercentage wordt de weerstand groter en kleiner. En de Praxtour is ook uitgerust met een versnellingensysteem (3x10 versnellingen). Zo is het net of je de Alpe in werkelijkheid opfietst.
Relevante fietsparameters in zwarte balk (bron: gebruikershandleiding Praxtour Course)


Tegenwind
Overigens heeft Praxtour nog mooiere fietssimulators dan de Praxtour Course die ik op de sportschool heb bereden. De duurste (de Praxtour CtR) beweegt zelfs naar achteren en voren als je klimt resp. daalt. Ook is die uitgerust met ventilatoren die harder blazen naarmate de snelheid toeneemt. Zo wordt de luchtweerstand nagebootst.


De Alpe d'Huez (bron: www.praxtour.nl)


En de resultaten zijn
Het eerste routedeel heb ik wel gefietst, maar is niet geregistreerd door de Praxtour computer (bedieningsfoutje van de operator van de sportschool). De 12,7 km van de routedelen 2 t/m 6 heb ik in 1:04:40 (iets meer dan een uur dus) afgelegd. De snelheid bedroeg gemiddeld 11,8 km/h en het gemiddelde stijgingspercentage was 8,3%. De routedelen 2, 3 en 4 hadden zelfs een stijgingspercentage van 9,1% gemiddeld. Die Alpe d'Huez is best een pittige klim. Maar het meeste last had ik toch wel van de heftige zadelpijn die mij de laatste 3 kwartier ernstig tartte. Op de terugweg per ligfiets naar huis besefte ik maar weer hoe comfortabel mijn favoriete vervoermiddel fietst.

2 opmerkingen:

Sjef zei

Leuk man! en een nette tijd ook!

BoCycle zei

Hoi Sjef,

Inderdaad is dit een hele leuke en realistische manier van trainen. Ik ga beslist nog meer colletjes nemen.

Groet,
Gerrit