BoCycle

BoCycle

zaterdag 2 april 2011

Jan Janssen Classic 150km

Vandaag heb ik de Jan Janssen Classic gereden, de grootste toerfietsklassieker in Nederland. Niet de officiële, want die wordt op 18 juni gereden door maximaal 6000 renners. Nee, ik heb hem in mijn eentje gereden. Het was een zware tocht, want in de Jan Janssen Classic zijn vrijwel alle heuvels die in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem te vinden zijn opgenomen....

De Jan Janssen Classic is er in diverse afstanden; de twee grootste afstanden zijn 150 km en 200 km. In de 200 km versie klim je in totaal 1440 m. Ik heb de route bij Heelsum opgepikt en heb het stuk van/naar Wageningen laten zitten; bij elkaar toch nog 140 km en 1050 hoogtemeters. Dat is net iets meer dan de 1000 meter van de Col de Joux Plane die in september op het programma staat. Klik hier voor de website van de Jan Janssen Classic.

Het GPS track had ik op GPStracks.nl gevonden. Een heel overzichtelijke website met heel veel fietsroutes. De tocht loopt door een van de mooiste stukjes van Nederland. Ik heb onderweg dan ook een paar mooie plaatjes geschoten.
Ik heb alle hoeken van Arnhem-Noord gezien; geen klimmetje werd mij bespaard. Bij de Van Heemstralaan heb ik echter een stukje van de Jan Janssen Classic af moeten snijden. De weg was opgebroken; voor mountainbikers een mooie uitdaging, maar voor een ligfietser onbegonnen werk.
De eerste echte mijlpaal was de beklimming van de Zypenberg, het hoogste punt van Gelderland (106 meter).
Ik was bepaald niet de enige racer die deze klim trotseerde. Ik ben nog nooit zoveel racefietsers op een dag tegengekomen.
Nog een mooi plaatje in, zoals gezegd, een van de mooiste delen van Nederland. In Hoenderlo heb ik bij de bakker een heerlijke appelflap genuttigd. Het was ook geen gewone bakker, het was een broodboetiek (Van der Poel). Een echte aanrader.
Tijdens een afdaling in Rozendaal heb ik ervaren hoe het voelt als je met 45 km/h over kasseiën fietst. Soms kwam de fiets helemaal in resonantie; mijn hele lichaam werd door elkaar geschud. Het trillen is goed op de foto te zien.
De tocht voerde soms ook over smalle bospaden. Dat wordt vast dringen geblazen met 6000 fietsers die op 18 juni aan de Jan Janssen Classic meedoen.
En dan, na 140 km afzien, was ik dan eindelijk toe aan waar dat fietsen allemaal om te doen is.... Met een flinke dosis endorfine in het bloed lekker nagenieten met een goede sigaar en een Leffe Blond. Dit gaan we zeker nog eens herhalen.


Fiets route 883771 - powered by Bikemap 

Geen opmerkingen: