BoCycle

BoCycle

donderdag 5 januari 2017

Voor de Garmin Edge gebruikers wordt het nog leuker

Alle lezers van dit blog wens ik een gezond en veilig ligfietsjaar toe. En met de tips uit dit blogbericht wordt het voor de Garmin Edge gebruikers, wellicht ook nog leuker ...

In het vorige blogbericht heb ik een aantal manieren van koersen (na)fietsen toegelicht. Mijn favoriet is de als derde beschreven methode "Een track nafietsen met beperkte afslagbegeleiding bij scherpe bochten". Hieronder volgt nadere uitleg hoe je die afslagbegeleiding aan een koers toevoegt en hoe je zo'n koers in je Garmin moet laden zonder de afslagbegeleiding weer kwijt te raken.

Koerspunten
Het track kun je op divere manieren aanmaken (zie hiervoor het vorige blogbericht "tracks, routes en koersen op de garmin"). Aan dat track moet je echter koerspunten toevoegen om aflagbegeleiding te krijgen. Zodra je voorbij het koerspunt fietst licht het scherm van je Garmin op en zie je onderaan het scherm of je "Links" of "Rechts" moet afslaan. Ook word je gewaarschuwd door een akoestisch "bliepje" van je Garmin. Hoever van te voren je de afslagbegeleiding krijgt kun je zelf instellen (in meters of in seconden). Daarmee is de kans dat je een afslag ongemerkt mist wel heel erg klein.

Geen dikke pijlen
Hier heb je dus geen last van
En groot voordeel boven de standaard wijze van routeren met een routerende kaart is, dat er geen pop-up scherm verschijnt bij de bochten waar je af moet slaan. Deze pop-up schermen hebben telkens weer een andere schaal en bovendien als kaartoriëntatie "koers boven" (terwijl ik bij voorkeur met "noord boven" rijd). Een dikke pijl bedekt de weg die je moet zien te volgen. Zie dan maar op de momenten dat je juist navigatiehulp nodig hebt, uit deze wirwar de juiste weg in te slaan. Maar gelukkig heb je met de hier toegelichte methode "Een track nafietsen met beperkte afslagbegeleiding bij scherpe bochten" hier geen last van en wordt op overzichtelijke wijze de juiste weg gewezen.

JaVaWa RTW-tool
Om zo'n koers van koerspunten met afslagbegeleiding te voorzien heb je het programma JaVaWa RTW-tool nodig (gratis te downloaden). Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je door op handleiding te klikken. Veel fietsplezier met deze ideale manier van tracks (koersen) nafietsen.

En wat heeft 2016 gebracht?
In 2016 heb ik 7.631 kilometers gefietst, waarvan 3.274 op mijn Challenge Fujin SL2 raceligfiets. Alleen in 2013 heb ik meer kilometers per ligfiets afgelegd (namelijk 255 km). En het hoogtepunt was de Kunstwerkenroute.

4 opmerkingen:

Paul van Roekel zei

Jij ook een gezond en veilig ligfietsjaar gewenst...

Unknown zei

Dank voor deze tip, daar heb ik veel aan. Vandaag gelijk geprobeerd, ging nog niet helemaal goed maar dat gaat zeker lukken.

Waar ik last van heb is dat mijn Edge 810 zomaar uitvalt na een uur of 2. Daar ga ik nu maar eens naar op zoek. Het vervelende is dan dat je de 2 delen later weer aan elkaar moet plakken voor een mooie rit, daar is wel en heel makkelijk tooltje voor overigens: http://gotoes.org/strava/

Ik zie wel dat de 810 toch een hoop meer functies heeft dan de 800, maar eenvoudig is het allemaal niet.

BoCycle zei

Henk-Jan,

Fijn om te lezen dat deze tip zo nuttig voor je is. Ook mijn Garmin viel vaak uit (dwz hij ging gewoon uit, alsof ik hem met de aan/uit-knop had uitgezet), soms wel 2x in een ritje van een half uurtje. En dat terwijl "Autom. uitschakelen" op "Uit" staat. Ik tik nu wat vaker op het scherm en daarmee bleef mijn Garmin Edge gedurende de hele tocht van 6 uur "Aan". Misschieen helpt het ook als je de laatste software in je Garmin installeert.

Groet,
Bocycle


BoCycle zei

Beste Paul,

Dank voor deze mooie wens.

Hartelijke groet,
Gerrit