BoCycle

BoCycle

zondag 10 januari 2016

Technische installatie midden in het bos

Zaterdag maakte ik een fietstochtje over de Ginkelse Heide en langs de Kreelse plas. Daar zag ik een wel heel intrigerende technische installatie staan, midden in het bos. Waarvoor zou die dienen en waarom op deze locatie...?


Technische installlatie
Om direct maar met de deur in huis te vallen: het blijkt een ontgassings-/beluchtingstoren te zijn. Daarmee worden uit het grondwater (methaan)gassen gehaald en wordt zuurstof toegevoegd; daarna wordt het water weer in de bodem geïnfiltreerd. Op het YouTube filmpje legt technologisch onderzoeker Harmen van der Laan heel goed uit hoe die technische installatie werkt. De installatie is overigens in 2010 stop gezet. De echte liefhebbers verwijs ik naar het Gebiedsdossier_Edese_Bos (14 december 2012) blz 23.Verbreding A12
Een andere technische constructie die ik tegenkwam is het fietsviaduct onder de A12 door. De A12 wordt verbreed tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Daarvoor moeten ook alle viaducten worden verbreed. De tunnel op de foto in de Wijde Veldweg naar de Ginkelse Heide is inmiddels klaar. Het totale verbredingsproject wordt in de tweede helft van 2016 definitief opgeleverd. Klik hier voor meer informatie.

En de moraal van dit verhaal
Op een tocht per fiets, leer je altijd wel iets.

2 opmerkingen:

Maarten zei

Dan ken je deze ook al waarschijnlijk. Leuk op een ligfietsrit.

BoCycle zei

Inderdaad, daar kun je met de ligfiets zo doorheen. Ik neem die tunnel als ik op Papendal moet zijn. Leuk Maarten.