BoCycle

BoCycle

zondag 13 december 2015

Schijnwerper op de fiets

Sinds een week staat er een gloednieuwe koplamp op mijn forenzenligfiets. Met een lichtopbrengst van 3000 Lumen is het woord SCHIJNWERPER meer op zijn plaats...


't Is moeilijk om met foto's de enorme...
3000 lumen
Die schijnwerper is de Eagle F3 van Magicshine. Met 3000 Lumen verandert hij nacht in dag. Toch hoeft hij tegenliggers niet te verblinden, want de lamp heeft drie lichtstanden:
  1. De twee onderste leds aan voor een brede bundel die de weg vlak voor de fiets verlicht 
  2. De twee bovenleds aan voor een smallere bundel die in de verte schijnt 
  3. Alle vier de leds aan voor maximaal licht.
Daarnaast kun je in elke stand 5 helderheden kiezen (100%, 75%, 50%, 25% en 10%).
...maar hier dan toch een poging.

...lichtopbrengst te illustreren,...


Afstandsbediening op het stuur
De Eagle F3 bedien je met de afstandsbediening op het stuur. Dat maakt de lamp zeer geschikt voor ligfietsers. De bediening is uitgekiend briljant. Met de bovenste knop "M" kies je één van de 3 lichtstanden en met de "+" en "-" toets stel je de gewenste helderheid in. Iedere keer als je op een knop drukt licht de "M" toets kort op. Zo kun je goed zien of je de knop goed hebt ingedrukt. De drukknoppen laten zich uitstekend bedienen, ook met winterhandschoenen aan.

Accu
De lamp wordt gevoed door een accu met een capaciteit van maar liefst 8,8 Ah. In de laagste lichtstand laat de accu de lamp 32 uur branden. In de 100% stand met alle 4 de leds aan brandt de Eagle F3 1,6 uur op een acculading. Bovenop de lamp geven 5 leds de acculading aan. Als er nog 1 ledje brandt is er nog 20% van de acculading over. Zodra deze situatie ingaat (dus zodra het tweede ledje uitgaat) gaat ook de verlichting uit. Een waarschuwing die niet ongemerkt voorbijgaat en voorkomt dat je nietsvermoedend met een lege accu komt te staan. Met het laatste 20% restje heb je in de zuinigste lichtstand nog 6½ om thuis te komen, terwijl op vol vermogen de accu nog maar 18 minuten te leveren heeft. Een mooi voorbeeld van het uitermate doordachte ontwerp van deze prachtlamp.
In de zuinigste stand 32 uur licht (bron: gebruiksaanwijzing)Acculadingledjes goed zichtbaar
De acculadingledjes zijn liggend op de fiets ook goed af te lezen. De accu is met twee oranje schuifknopjes aan de zijkant heel gemakkelijk los te nemen van de accuhouder die op het frame gemonteerd wordt. De acculader laadt de lege accu in circa 6 uur weer helemaal vol.

Mooi vormgegeven

Accu netjes weggewerkt

Vormgeving
De Eagle F3 is prachtig vormgegeven, subtiel en compact. Twee oranje "adelaarsogen" geven ook licht naar de zijkanten. De lamp heeft een subtiel bedieningspaneeltje waarin ook de 5 leds die de batterijlading weergeven zijn aangebracht. Ook de bevestiging op de fiets ziet er gelikt uit. De lamp kan met een slim kliksysteem in de houder worden gezet en er weer uit worden gehaald. De Eagle F3 is een echte verfraaiïng van de fiets. Door de lange, smalle vorm laat de accu zich onopvallend op het frame monteren. Dit alles wordt afgeleverd in een fraai oranje etui, wat op het Youtube filmpje uitgebreid wordt getoond.

Zijn er dan echt geen minpuntjes?
Het enige kleine minpuntje aan deze lichtcombinatie is de bevestiging van de afstandsbediening op het stuur. Deze is namelijk gammel; elke keer dat je op een knop drukt draait de afstandbediening mee. Met een extra dikke antislipstrip en een tie wrapje heb ik dit euvel echter helemaal kunnen verhelpen.

Conclusie
De Eagle F3 van Magicshine is superdoordacht en uitgerust met tal van (bedienings)slimheden. Kortom een superlamp, die met zijn afstandsbediening ideaal is voor ligfietsers.


Een echte verfraaiïng van de fiets

2 opmerkingen:

Casper zei

je hebt er wel een echt dashboard van gemaakt zo!
Wat kost die lamp, Gerrit

BoCycle zei

Zie http://sportledverlichting.nl/eagle-f-magicshine-bicycle-lights--lumen--nieuw-/. En dat is echt een koopje. In Engeland en Duitsland is de Eagle F3 een stuk duurder.