De Vink
Op het vertrekpunt in Bennekom meldden zich, ondanks de niet zo aantrekkelijke weersverwachting, toch nog vier fietsers. Na een mooie fietstocht, die onder andere over het voetveer Driel voerde, arriveerde het gezelschap bij standerdmolen "De Vink". Daar gaf molenaar Mart Peerlings meer dan voortreffelijk uitleg over de constructie en werking van de molen. Zo vertelde hij dat het gehele houten romp (kast) kan draaien om de standerd, ten einde de wieken in de wind te kunnen draaien. Die standerd is een eiken ronde paal waarop de hele constructie rust. Toen wij in deze molen stonden voelden wij hoe de romp heen en weer bewoog. Onvoorstelbaar hoe zo'n paal de hele constructie overeind weet te houden. Uiteraard wilden wij ook wel zien hoe die houten standerd overeind wordt gehouden. Molenaar Mart liet ons de constructie in de voet van de molen zien en vertelde enthousiast hoe de krachten zich over de diverse constructie-onderdelen verdelen. Een geweldig uitstapje dat een fikse vrijwillige bijdrage in de fooienpot meer dan rechtvaardigde. Een absolute aanrader.
Steile trap omhoog |
Bovenwiel 71 kammen |
De standerd |
De standerd met steunbalken in de voet |
Den Tip
Daarna dachten wij in museumboerderij "Den Tip" een simpel kopje koffie met appelflap te gaan drinken resp. eten. Maar ook hier stonden twee enthousiaste vrijwilligers klaar om ons rond te leiden door de boerderij. De waterzolder, de opkamer, de kelder met geweckte groenten. Op de zolder lagen serieuze archeologische vondsten, zoals een mammoetpoot die gevonden is bij de zandwinning in Slijk-Ewijk.
Museumboerderij "Den Tip"
Opgetogen naar huis
Op hun terugreis naar Bennekom bleven de ligfietsers opgetogen over het gegeven dat zo dicht bij huis er zulke geweldig interessante uitstapjes te vinden zijn.
Mammoetslachttand
2 opmerkingen:
Leuke fietstocht met een culturele insteek!
Fiets je ook een keertje met "Mooi Bennekom" mee, Bellle?
Een reactie posten