BoCycle

BoCycle

zondag 15 februari 2015

Bestemming Luchtwachttoren Post 7X3

Een fietstocht is doorgaans stimulerender als die een doel heeft. Vandaag was dit de Luchtwachttoren Post 7X3 in Echten (Drenthe). Bijzonder om een dergelijk object te bezoeken en te ontdekken welke bizarre geschiedenis daarachter schuil gaat...


Karakteristieke architectuur

Helaas gesloten
Vandaag bracht mij ega een bezoek aan de handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Ik ging met de ligfiets acherin de auto mee. Vanuit Zwolle had ik een tocht uitgezet met als doel Luchtwachttoren Post 7x3. Deze toren is in 1953 gebouwd als onderdeel van een landelijk netwerk van 276 luchtwachtposten (waarvan 138 torens met deze karakteristieke architectuur en bouw met geprefabriceerde betonnen raatbouwelementen). Het systeem van luchtwachtposten werd tijdens de Koude Oorlog in de Jaren ’50-’60 opgebouwd als waarschuwingssysteem voor vijandelijke vliegtuigen (uit de Sovjet-Unie). Bij dreiging werden de luchtwachttorens bemand door personeel van het Korps LuchtwachtDienst die het luchtruim afspeurden. De toenmalige radarapparatuur was namelijk nog ongeschikt om snelle, laagvliegende vliegtuigen te kunnen detecteren. De KLD werd opgericht om "door middel van uitkijk- en luisterposten vijandelijke vliegtuigen waar te nemen en aldus gegevens te verstrekken, welke nodig zijn om vijandelijke luchtaanvallen te kunnen bestrijden en de eigen troepen en de burgerbevolking tijdig te kunnen waarschuwen voor naderend luchtgevaar".

In 1968 verloren deze luchtwachtposten hun functie en werd de KLD opgeheven. Van de 138 luchtwachttorens zijn er nog 19 over. De Luchtwachttoren Post 7X3 is provinciaal monument. Bijzonder om een dergelijk object te bezoeken en te ontdekken welke bizarre geschiedenis daarachter schuil gaat. Daar wil ik wel 89 km voor ligfietsen.


Het bewijs dat ik er was

Een andere karakteristieke toren langs de A28

2 opmerkingen:

Paul van Roekel zei

Dank je voor het delen van dit bijzondere stukje geschiedenis. Hier is een site met alle torens: http://meteotoren.nl/index.php?id=overzicht

BoCycle zei

Dank voor deze waardevolle aanvulling Paul. Ik denk dat ik ook nog een keertje naar de luchtwchttoren in Rossum (de 8E1) bij Heerewaarden ga; die kan namelijk beklommen worden.