BoCycle

BoCycle

maandag 6 juni 2011

6x Oude Holleweg bij Beek-Ubbergen (88km)

Na de deceptie in Willingen en mede op advies van een goede ligfietsmaat ga ik het trainen over een andere boeg gooien; ik ga mij nog meer richten op het klimmen en ga er steviger tegenaan. In dit blogbericht lees je hoe ik dat op Hemelvaartsdag (2 juni 2011) in praktijk heb gebracht in het Rijk van Nijmegen...

Hartslagzones
Allereerst iets over de verschillende hartslagzones waarin je kunt trainen. In de figuur hiernaast is te zien hoe deze kunnen worden ingedeeld.

In de figuur hiernaast is weergegeven welke hartslagen voor mij bij de verschillende trainingszones horen. Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van leeftijd, sexe en conditie. Op de website www.zitvlees.nl kun je zelf bepalen welke hartslagen de trainingszones markeren.

Als je hartslag niet boven het D2 gebied komt (voor mij 167bpm), dan kun je het trainen lang volhouden. Je verbrandt dan voornamelijk vet; deze trainingszone is dan ook zeer geschikt om af te vallen. Boven D2 vebrandt je voornamelijk koolhydraten; afvallen doe je niet en je moet er goed voor zorgen dat je voldoende koolhydraatrijk voedsel eet om het trainen vol te houden. Dit is ook de reden dat voor een stevige training vaak een pastamaaltijd op het menu staat. Wil je echt kracht trainen dan moet je ook in het W-gebied trainen (voor mij dus boven de 176bpm). Niet continu, maar afwisselend (dit wordt intervaltraining genoemd). In het W-gebied heb ik tot nu toe nauwelijks getraind. Sterker nog ik zorgde er meestal voor mijn hartslag onder de 175bpm te houden om verzuring van de spieren te voorkomen. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ik zo 'n slome klimmer ben. Maar dat gaat vanaf vandaag veranderen. Meer over trainen met de hartslagmeter vind je onder andere op www.zitvlees.nl.

En dan nu de praktijk
Op het kaartje hieronder zie je de route die ik heb gefietst. Als je op het ikoontje van het fototoestel klikt kun je zien hoe ik het betreffende routeonderdeel gefietst heb (hartslag, snelheid, etc.)

Fiets route 1019694 - powered by Bikemap 

6x Oude Holleweg
De Oude Holleweg bij Beek-Ubbergen ben ik 6 keer opgefietst. De stijlste 500m van deze klim fietste ik met een gemiddelde snelheid van 8,7km/h en een hartslag van zo'n 184bpm. Voor mij is dit de maximale hartslag die gedurende enige tijd (een interval) nog is vol te houden (gemeten met een officiële fietstest). Dit is echter niet de absolute maximum hartslag, die is zo'n 192bpm, zoals ik constateerde toen ik een bukfietser probeerde bij te houden vlak voor de top van de Oude Holleweg. Dat was wel te veel van het goede.

Aardige mensen
Bij de beklimming van de Oude Holleweg vroegen racefietsers mij oprecht belangstellend hoe het klimmen mij afging. Dat was hartverwarmend, vergeleken met de cynische opmerkingen die bukfietsers gewoonlijk over hun ligfietscollega's bezigen. Ook sprak ik een student van de Sint Joost kunstacademie in Breda. Hij was aan het filmen voor een opdracht van de academie. Het onderwerp was: "Waarom mannen zich op hoge leeftijd nog zo nodig sportief moeten bewijzen". Ik waarschuwde hem nog dat ik met mijn 54 jaar niet tot zijn doelgroep behoorde. Hij beloofde mij de "oude mannen" met respect te portretteren. Later deze week zou zijn film op Youtube verschijnen. Als ik die film gevonden heb, dan verschijnt uiteraard een link op dit blog.

Zevenheuvelenweg
Na de Oude Holleweg volgde de Zevenheuvelenweg heen (32,5km/h) en terug (24,3km/h). Aan het einde van de Zevenheuvelenweg, bij de Texacopomp, heb ik even brandstof getankt (d.w.z. een Magnum Temptation en een halve liter gekoeld bronwater in de drinkzak). Daarna er weer stevig tegenaan op weg naar huis. Nogmaals, als je op het fototoestelikoontje op de routekaart hierboven klikt, zie je alle details van elk routedeel.

Eenmaal thuis
Eenmaal thuis realiseerde ik mij wat het enige nadeel van deze fantastische ligfiets is: door de onbeschermde ketting komt er smeer op het been en op de mooie fietskleding. Met Hans van de ligfietsshop heb ik al afgesproken dat hij een beschermingsbuisje om de ketting monteert.

2 opmerkingen:

wim zei

Als je keer in een andere omgeving wilt klimmen

http://www.ligfiets.net/event/1212/toertocht-plat-zwolsch-een-rondje-klimmen.html

Succes

BoCycle zei

Dank voor deze tip Wim. Helaas is inschrijven voor de tocht waarnaar jouw link verwijst niet meer mogelijk ;-)