BoCycle

BoCycle

maandag 8 mei 2017

Vetverbranding

Zondag een duurtraining in hartslaggebied Z1 en Z2 om nu eindelijk eens een kilootje vet kwijt te raken. Nou ja, kilootje? De lichaamsgewichtreductie die zo'n 3 uur fietsen oplevert is helaas niet zo groot...

Hartslaggebied van de vetverbranding
Op diverse websites, w.o. www.hartslagmetertraining.nl kun je lezen dat je het meeste vet verliest als je fietst met een hartslag tussen de 50% en 70% van je maximale hartslag (in een eerder blogbericht zijn deze hartslagzones toegelicht). Circa 50% van alle kilocalorieën worden dan geleverd door vetverbranding, terwijl de andere helft van verbranding van koolhydraten uit de voeding komt. In onderstaande grafiek kun je zien dat dit goed gelukt is. Maar hoeveel kilo vetreductie heeft dat nu opgeleverd?

Een kilootje vet kwijt raken
Om een kilo vet kwijt te raken moet je circa 7800 kcal verbranden. Van de 1.086 kcal die ik tijdens dat tochtje heb verbrand is 543 kcal (50%) door vetverbranding geleverd. Dat betekent dus dat ik met 3 uur ploeteren op de fiets (67 km), circa 70 gram aan lichaamsgewicht ben kwijtgeraakt. Dat betekent dat ik nog 4745 km moet fietsen om weer op mijn streefgewicht van 80 kg te komen (ik weeg nu 85 kg). Die 543 kcal komt overeen met een halve kaas-grilworst. Zal ik die dan maar in het vervolg laten staan?

Bronnen

7 opmerkingen:

Piet zei

Ik denk dat het ideale gewicht voor veel sporters moeilijk is te halen. Wat je vaak ziet (ook bij mijzelf) is dat er wel een paar kg buikvet afkan, maar dat is moeilijk te realiseren. Je moet dan over langere tijd te weinig eten en ik heb het gevoel mij dan een beetje slap te gaan voelen. Ik denk dat ik mijn ideale gewicht maar bijstel op: ideale gewicht + 2, dat is mijn huidige gewicht van 85 kg bij 1,93.

Reinier | Intellifiets zei

Ik ben nog steeds op zoek naar het juiste antwoord op de vraag of je om gewicht te verliezen nu hard of juist langzaam moet fietsen? Relatief verbrand je het meeste vet bij lage intensiteit, maar absoluut gezien misschien wel bij flinke inspanning. De deskundigen spreken elkaar tegen. Vetverbranding ligt toch niet helemaal stil bij een flinke inspanning?

Heb ik toevallig in mijn oranje DF gisterochtend op de brug bij Heteren Bocycle ingehaald? Open ligger met een vlaggetje.

BoCycle zei

Beste Reinier,
In het Z1 en Z2 gebied wordt 50% van de kcals geleverd door vetverbranding.
In het Z4 gebied is dat 25%, maar dan verbuik je ook 2x zoveel kcals. Per saldo maakt het dus helemaal niets uit of je 3 uur snel of langzaam fietst. Het gaat er wel om dat je een bepaalde tijdsduur fietst en niet om de afstand. In diverse links onder het blogbericht wordt dit bevestigd/toegelicht.

BoCycle zei

Beste Piet,

Het makkelijkst is om minder kcals te eten dan je verbruikt. Zorg er echter voor dat het verschil tussen verbruikte energie en gegeten kcals niet meer bedraagt dan 500 kcal, want anders krijg je lichamelijke klachten, zoals slapheid en uitgeputheid. Overigens heb je met 85 kg bij 1,93 nog een prachtige BodyMassIndex.

Willem zei

Kijk eens op ROBIC of Food &Fit. Succes! Gr.Willem

BoCycle zei

Beste Reinier,

En ik werd maandagochtend inderdaad door een oranje velomobiel ingehaald. Heb je geen zin om een keertje met ligfietsclub "Mooi Bennekom" mee te fietsen? Zie http://www.ligfiets.net/event/3684/maandelijkse-toertocht.html

Bert zei

Hey Gerrit,
Wanneer update je nou je blog eens? Ik zit al weken te wachten op je proza over onze tocht van 29 mei :-)
Groet, Bert