BoCycle

BoCycle

maandag 31 oktober 2016

Met Mooi Bennekom naar radio Kootwijk

Afgelopen zaterdag was het weer de laatste zaterdag van de maand en dat betekent: "Fietsen met Mooi Bennekom!!!"...

Mooi Bennekom?
Mooi Bennekom is een lokale ligfietsclub die elke laatste zaterdag van de maand een toertocht rijdt. Deelnemers kunnen zich aanmelden via http://www.ligfiets.net/event, maar men kan ook zonder aanmelding bij het startpunt verschijnen en meefietsen. De toertochten van Mooi Bennekom hebben vaak een educatief tintje. Zo werd op 23 juni 2013 de Grebbelinietocht gereden. Langs forten, batterijen en kazematten, waar toerleider Bert uitgebreid doceerde welke belangrijke rol deze linie heeft gespeeld in de verdediging van Nederland. Ook de kunstwerkenroute (26 maart 2016) konden de liggers zeer waarderen. En zaterdag stond de rijke geschiedenis van radio Kootwijk op het fietsprogramma.


Prachtige...

...misttaferelen


"Hier radio Kootwijk"
De prachtige misttaferelen maakten de ochtendrit over de Rijnbandijk naar het startpunt in Bennekom al bijzonder de moeite waard. Bij de DVO-sporthal in Bennekom hadden zich om 10:00 uur 7 liggers verzameld. Eenmaal op het Dabbelosepad en Kootwijkerzand waren de herfstkleuren in de ochtendzon fenomenaal. Radio Kootwijk (de naam van zowel de lange golf zender in het gebouw "De Sfynx" als het dorp dat voor het personeel was gebouwd) is een indrukwekkend staaltje techniek en organisatie. Het complex is gebouwd om radiografisch contact met de voormalige kolonie Indië te kunnen leggen. In 1923 werd de lange golf zender in gebruik genomen (voor telegrafieverkeer); in 1928 waren de eerste telefoongesprekken mogelijk. Drie minuten bellen met Java kostte toen 21 gulden, terwijl een gemiddeld weekloon 25 gulden bedroeg. Een uitgebreide verhandeling over dit historische erfgoed is te lezen in een eerder blogbericht "Hier Radio Kootwijk".


Dorp voor het personeel

De sfynx met voorheen de lange golf zender


Bert stopt ermee
In café "De Brinkhof" in Kootwijk werden de koffie en het appelgebak genuttigd. En er werd gememoreerd dat dit de laatste Mooi Bennekom tocht is onder leiding van Bert. Hij gaat namelijk verhuizen. Gelukkig hebben diverse Mooi Bennekommers zich bereid verklaard wel af en toe een toertocht te willen uitzetten en leiden. Bocycle bleek bereid de coördinatie daarvan wel op zich te willen nemen. Bert werd met een bescheiden attentie bedankt voor de vele jaren dat hij de toertochten van Mooi Bennekom georganiseerd heeft. Daarna vertrokken de liggers weer voor de thuisreis.

Op 25 maart 2017, na de wintertijdpauze, is de volgende toertocht van Mooi Bennekom.

Geen opmerkingen: