BoCycle

BoCycle

zaterdag 26 maart 2016

Kunstwerken en paashazen

Zaterdag 26 maart: de eerste toertocht van ligfietsclub "Moooi Bennekom". Langs kunstwerken en met een ontmoeting met paashazen op Papendal...

Moeilijke besluiten
Mooi Bennekom reed de Kunstwerkenroute, die Bocycle op 13 februari reeds had uitgezet. In de periode januari 2015 en november 2016 wordt rijksweg A12 verbreed van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken. Daarvoor moeten ook 8 fietstunnels en viaducten worden verlengd. De tocht voerde langs deze 8 kunstwerken. In Ede zagen wij ook nog een autotunnel in aanbouw onder de spoorlijn Arnhem-Utrecht. Martien wist als maatschappelijk betrokken burger veel te vertellen over de vele belangen, overwegingen en argumenten die ten grondslag liggen aan de totstandkoming van dit "bonuskunstwerk". Hoeze autotunnel, waarom geen fietsen erbij? Om maar een afweging te noemen.

Spectaculair KunstWerk 8
Heel bijzonder was KunstWerk 8, de kruising van de N224 (Amsterdamseweg) en de A12 bij Wolfheze. Het oude viaduct is in één weekend opgeschoven om plaats te maken voor het nieuwe, langere viaduct. Het verplaatste viaduct dient als by-pass. Van dit indrukwekkende staaltje ingenieurswerk is een spectaculaire film gemaakt.

Papendal
Bert had met de organisator van de Paashazentocht afgesproken dat wij bij Van der Valk op Papendal (Arnhem) gezamenlijk de lunch zouden gebruiken. Deze tocht werd door 6 velomobilisten van het Paastreffen in Woudenberg gefietst. Een leuke ontmoeting met lotgenoten van de Nederlandse Ligfietsvereniging.

Paard op hol
Onder het viaduct van de spoorlijn kwamen de liggers een ruiter te paard tegen. Vlak voor Bocycles fiets sloeg het paard op hol. Het draaide zijn achterbenen richting Bocycles ligfiets en begon onrustig te trappen. Alle liggers stapten snel af. Dit bracht het paard tot rust en voorzichtig konden wij het paard met ruiter lopend (met de fiets in de hand) veilig passeren. Het is onbegrijpelijk dat dergelijke gevaarlijke beesten zich vrijelijk in het verkeer mogen begeven.

Baron van Wassenaer
Na de mooie schilderingen in de Baron van Wassenaertunnel te hebben bewonderd restten nog de KunstWerken 1 en 2 en de terugtocht naar Veenendaal de Klomp.

Interessante links
* Bocycles kunstwerkenroute
* Spectaculaire verplaatsing viaduct N224
* Verbreding A12 Grijsoord-Ede
* Projectsite Heijmans

2 opmerkingen:

Wim zei

Wat heb jij toch met paarden Gerrit?

Dit is al de tweede keer dat er eentje naar je trapt.

Ik had je de vorige keer nog zo verteld, dat je moet gaan zingen of fluiten tijdens het passeren ;-)

BoCycle zei

Domdom, dat ik daar niet aan heb gedacht. Hebben de paaarden nog voorkeur voor bepaalde liedjes? Bijvoorbeeld:
Zachtjes gaan de paardevoetjes...
Daar staat een paard in de gang...
Wild horses (van de Rolling Stones)...