BoCycle

BoCycle

zaterdag 31 oktober 2015

Middelpunt van Nederland

Op 31 oktober bezochten de ligfietsers van “Mooi Bennekom” het meest betwiste middelpunt van Nederland. Maar hoe is het mogelijk dat iets objectiefs als "het middelpunt van Nederland" betwist kan zijn?...

Op Enka
Op het verzamel-/vetrekpunt in Bennekom verschenen 4 trikers, een velomobiliste en een open ligger. De heentocht kenmerkte zich door de vele prachtige herfstkleuren en de vele bladeren op de bospaden. Gelukkig was het de afgelopen week droog weer geweest, want anders zou dat enorme bladerdek op de paden een onbegaanbare glibberpartij hebben opgeleverd. Kenmerkend waren ook de resten van ENKA-fabriek langs de spoorijn in Ede. Het poortgebouw en enkele gevels zijn als monument benoemd en worden in de nieuw te bouwen wijk "Op Enka" geïntegreerd.

"Op ENKA"


...herfstkleuren

Prachtige...

Middelpunt???
Het middelpunt van Nederland ligt tegenover camping "De Goudsberg" bij Lunteren. Een grote steen markeert dit punt. Daar aangekomen legde Bocycle uit wat de oorsprong van dit middelpunt is. In het midden van de vorige eeuw vernam de toenmalige directeur van de plaatselijke VVV (ir. B. Wigman) van een lokale boer dat op dit punt vroeger een steen lag ter markering van het middelpunt van Nederland. Er zou evenveel land ten noorden en ten zuiden van dit punt liggen en evenveel land ten oosten en ten westen ervan (voor de drooglegging van de grote IJsselmeerpolders). Hoe is vastgesteld/gemeten dat dit zogenaamde mediaanpunt nu juist hier bij Lunteren ligt vertelt de overlevering niet. Sterker nog, het aldus gedefinieerde mediaanpunt ligt in werkelijkheid 10 km noordoostelijker. Hoe het ook zij, de directeur van de VVV was een uitstekende marketeer. Hij liet opnieuw een steen leggen op dit zogenaamde middelpunt met de inscriptie "MIDDELPUNT VAN NEDERLAND". Het werd een toeristische trekpleister.

Mooi Bennekom op één van de vele middelpunten van Nederland


Nog meer middelpunten
Maar, zo wist de excursieleider Bocycle te vertellen, er zijn nog veel meer middelpunten in Nederand te onderkennen. Het is maar net welke definitie je hanteert. Op wikipedia is hiervan een aantal voorbeelden gegeven. Het minst omstreden middelpunt is zijns inziens het zwaartepunt. De geoloog Frank Storbeck heeft in 1984 met de computer berekend dat het zwaartepunt van Nederland zuid-oost van Putten ligt. Klik hier voor zijn uitleg over de wetenschappelijke aanpak die hij daarbij hanteerde.

Na dit college was het gezelschap dringend toe aan de traditionele koffie met appelgebak. Daarna volgde de terugreis over de prachtige Ginkelse heide. Na 48 km arriveerden de liggers van "Mooi Bennekom" weer op het vertrekpunt en waren zij een hoop nutteloze weetjes wijzer.

6 opmerkingen:

Maarten zei

Ik dat dat het de toren in de buurt van "De Blije Werelt" (ook Lunteren) de markering was. Maar goed, een steen kan natuurlijk ook.

Maarten zei

PS. zo te zien is het affietsen van alle middelpunten ook een leuke bezigheid.

Belle zei

Nieuwbouw op de vervuilde grond van een chemische fabriek. Hoe verzinnen ze het?
Medewerkers aten vroeger al niet de kersen van de boom op het terrein. Op de site van De Enka is er weinig over te vinden. Even verder zoeken op internet. Sommige planten mag je als toekomstige bewoner niet planten omdat die te diep wortelen. Je mag ook niet te diep graven in je tuin. http://www.veluwsepoort.nl/projecten/enka/veelgestelde-vragen/

BoCycle zei

Maarten,

Het affietsen van ale middelpunten is al eens gedaan. Zie https://middelpunten.wordpress.com/category/middelpunt-van-nederland/

En de "toren in de buurt van "De Blije Werelt" (ook Lunteren)" is nieuw voor mij als middelpunt van Nederland.

BoCycle zei

Tja Belle,

Zou men de vervuilde grond van een chemische fabriek ook als industrieel erfgoed beschouwen?

BoCycle zei

Voor geïnteresseerden: Klik hier voor een link naar de wetenschappelijke onderbouwing van wetenschapper Frans Storbeck die met behulp van de computer berekende het zwaartepunt van Nederland zuid-oost van Putten ligt.