BoCycle

BoCycle

maandag 27 oktober 2014

Glow-in-the-dark-weg? Wageningen heeft hem al lang!

Zaterdag heb ik een gezellige en vooral leerzame ligfietstocht gereden met "Mooi Bennekom". Zo heb ik over een glow-in-the-dark-weg met anti-ijs-verwarming gereden. Waar je dit zelf ook kunt ervaren lees je in dit blogbericht...

Mooi Bennekom
Ligfietsclub "Mooi Bennekom" fietst elke laatste zaterdag van de maand in de mooie omgeving van Bennekom. In de aankondiging op www.ligfiets.net werd de tocht aangekondigd als: "Zaterdag 25 oktober staat er een prachtige herfsttocht op het programma. We doorkruisen de Zilverberg en andere Doorwerthse bossen die in deze periode op zijn mooist zijn. Ook pakken we een stukje Betuwe mee. Op een unieke locatie aan de Linge nuttigen wij de koffie met “huisgemaakt” appelgebak. En voor degenen die wel eens steviger kost willen verorberen is er een uitgebreide pannenkoekenkaart. De tocht is 52 km lang, dus je bent op tijd (14:00 uur) weer thuis".


Van links naar rechts: Rein, Martien, Peter, Edwin (uit Apeldoorn), Bocycle, KlaasPiet (uit Groningen) en Christian.


Gesubsidieerd fietspad
Om 10:00 uur verschenen er zeven deelnemers aan het startpunt sporthal DVO in Bennekom. Het eerste hoogtepuntje was een kort intermezzo bij een bordje waar je zo maar ongemerkt aan voorbij fietst. Hierop was te lezen dat dit mooie fietspad langs het spoor bij Wolfheze tot stand is gekomen met Europese subsidie. Zo weet premier Rutte toch mooi weer het nodige terug te halen van die € 642 miljoen extra lidmaatschapscontributie van de Europese Unie die hij voor 1 december moet betalen. Deze wetenschap stelde het ligfietsgezelschap gerust, zodat opgetogen de weg kon worden vervolgd.

Fotoshoot
Na de afdaling van de inderdaad prachtige Italiaanse weg met zijn haarspeldbochten , moest toch even kasteel Doorwerth van nabij aanschouwd worden. Daar was een vrijwilliger die zijn ontmoeting met dit bijzondere gezelschap met zijn exceptionele vervoermiddelen wel uitgebreid op de foto wilde zetten. Dit was ook de locatie van Bocycles fotoshoot voor het tijdschrift Plus magazine in maart vorige jaar.

Glow-in-the-dark-weg
Op weg naar het Lexkesveer (bij Wageningen) reden wij over het Onderlangs. In deze weg bleek een stuk wegdek te zijn voorzien van verwarming om het 's winters ijsvrij te houden (sinds december 2013). Ook was dit stuk voorzien van zogenaamde glow-in-the-dark belijning (sinds maart 2014). 't Is dat KlaasPiet ons daarop opmerkzaam maakte want anders waren wij dit stuk High Tech ongemerkt voorbij gereden. "Automobilisten die over de Weg van de Toekomst in Oss rijden, kunnen sinds kort de lichtgevende lijnen zien. Dat liet ontwerper Daan Roosegaarde maandagavond met trots weten in televisieprogramma De Wereld Draait Door." Aldus werd afgelopen week in de pers met veel tam-tam aangekondigd (Omroep Brabant). Maar in Wageningen ligt die innovatieve belijning er dus al veel langer. Meer info: www.verkeersnet.nl en www.OnlineEdeWageningen.nl

Glow-in-the-dark-weg bij Wageningen (foto: OnlineEdeWageningen.nl)


Wageningen ferry
Wachtend op pont bij Wageningen ontstond het snode plan om een tienrittenkaart te kopen en het zevenkoppige ligfietsgezelschap op zeven knipjes uit deze kaart de overtocht te laten maken (de overige drie knipjes van de tierittenkaartwilde Christian wel overnemen). Dat scheelt mooi € 1,12 t.o.v. losse kaartjes, ofwel een halve kop koffie straks in Pannenkoekenboerderij "Aan de Linge". En de voorwaarden op de tienrittenkaart vermeldden niet dat deze strikt persoonlijk is. Wel vroegen wij zekerheidshalve de pontbaas of hij in kon stemmen met ons snode plan, want de voorwaarden op de tienrittenkaart vermeldden wel:"In geval van misbruik wordt hiervan onverwijld aangifte gedaan bij de politie". Een strafblad wil je ten slotte niet overhouden aan zo'n overtochtje.

Openbaar toilet?
Een Dixi langs de weg riep bij een der deelnemers dermate hefige blaasreflexen op dat hij die niet onbezocht kon passeren. Toch lovenswaardig dat die wegwerkers hun Dixi niet (laten) afsluiten en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de openbare-toiletvoorzieningen.
Unieke locatie aan de Linge


Pannenkoekenboerderij "Aan de Linge"
Na ruim twee uur fietsen arriveerde het gezelschap dan eindelijk bij de "unieke locatie aan de Linge voor het nuttigen van koffie met “huisgemaakt” appelgebak of steviger kost". Bocycles boerenpannenkoek was absoluut wel om over naar huis te bloggen. Chapeau voor de uitbater van deze pannenkoekenboerderij "Aan de Linge" die pas sinds april van dit jaar de poorten heeft geopend en een uitstekende prijs-prestatieverhouding levert. Na dit zeer geslaagde culinaire intermezzo wachtten nog zo'n 19 km tot het eindpunt. Na amper 100 meter te hebben gefietst, stond er een auto aan het eind van het fietspad, die de doorgang belemmerde. Een van de gasten van de bewoners van het naburige pand bleek van harte bereid haar voertuig te verplaatsen, daarbij luidkeels haar excuses aanbiedend. Weer terug bij het start-/eindpunt hebben we zeker nog een half uur nagepraat over ligfietsclubs in zijn algemeenheid en "Mooi Bennekom" in het bijzonder. Dit zeer geslaagde uitstapje krijgt zeker een vervolg.

Geen opmerkingen: