BoCycle

BoCycle

maandag 23 oktober 2017

LEL2017 een deceptie

Zondag 22 oktober heb ik meegeraced met de LEL2017. Dat eindigde in een grote deceptie...

Mooi weer
Zondag deed ik voor de zevende keer mee met de LEL, een race over de Houtribdijk van Lelystad naar Enkhuizen en weer terug. Een afstand van 51 kilometer. Deze dag was er slecht weer voorspeld: koud, veel regen en harde wind. Iedereen raadde mij aan om dit jaar toch maar een keertje over te slaan vanwege dit barre weer. Maar het weer viel erg mee. Bij de start een fiks buitje, maar de rest van de dag nagenoeg droog en zelfs zon.

Lekke banden
De heenweg naar Enkhuizen verliep voorspoedig, 25½ km met gemiddeld 28,9 km/h bij een tegenwind van ZW5. Na 27 km (1½ km na het keerpunt) had ik de eerste lekke band. Met hulp van Matthijs Leegwater die in zijn gele Quest toevallig langs fietste, was de voorband snel weer "vol met wind". Wel had ik met de wissel een kunststof bandenlichter gebroken.

Met de wind in de rug ging ik weer vol goede moed verder; het lukte mij zelfs een rode Quest in te halen. Maar na 46,4 km sloeg het noodlot weer toe en had ik een platte achterband. Toen ik de band er af wilde halen brak de tweede kunststof bandenlichter en had ik er nog maar een over. Zie daarmee maar eens de band van de velg de "wippen". Na lang geklungel kwam ik op het idee om mijn zakmes met flessenopener te gebruiken om de band er af te lichten. En dat ging voorspoedig. Onderwijl was ik wel zo'n 22 minuten met die bandenreparatie bezig geweest. Toen ik net weer op de fiets lag, kwam een bestelauto met 2 medeliggers aanrijden. Iedereen was inmiddels allang gefinished en men was bezorgd wat er toch met mij aan de hand was. Ik heb toen de fiets in de auto gelegd en wij reden gedrieëlijk snel naar de finish voor de prijsuitreiking.

En de winnaar is
Ymte Sijbrandij bleek met zijn Velomobiel de snelste tijd te hebben neergezet, ondanks de klapband die hij onderweg had gehad. Kennelijk is Ymte sneller met het bandenwisselen dan ik.
30,2 km/h; slechtste tijd aller LEL-len; slechtste LEL aller tijden

3 opmerkingen:

Wim zei

Toch weer bijzonder dat je hebt meegedaan.

Als Ymte een reservewiel + band in de DF heeft liggen, dan is het een kwestie van één boutje los- en vastdraaien.
Of hij heeft een biba(licht opgepompt)+buba in de DF en dan gaat het wisselen ook heel snel. Ook de DF heeft enkelzijdige wielophanging.

Dit is niet te vergelijken met het wisselen van een achterband bij een open ligger. Dat duurt gewoon 5 tot 10x zo lang.

BoCycle zei

Dank voor deze troostende woorden Wim.

Reinier | Intellifiets zei

Bijzonder dat je bij Ymte een link plaatst naar velomobiel.nl. Hij is eigenaar van grote concurrent Intercitybike