BoCycle

BoCycle

zaterdag 20 februari 2016

Kunstwerkenroute

Zaterdag 13 februari heb ik 8 prachtige kunstwerken mogen bewonderen tijdens een 50 kilometer lange fietstocht...

Kunstwerken?
In de periode begin 2015 t/m eind 2016 werkt Heijmans aan de verbreding van de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord. De weg moet dan 2x3 rijstroken breed worden. En dat betekent dat ook de vier fietstunnels onder de A12 moeten worden verlengd. In totaal zijn er 8 kunstwerken waarmee de A12 kan worden gekruist. Interressante objecten om tijdens een mooie dag per fiets te bezoeken.

Op onderstaand kaartje is de kunstwerkenroute aangegeven. Klik op de "druppel" en er verschijnt een pop up venster met meer informatie over het kunstwerk.

Route 3,403,500 - powered by www.bikemap.net


Klik op het KW-nummer hieronder voor uitgebreide informatie.

KW1 Onderdoorgang A12 (bij Ede)
Dit is een nieuwe verkeerstunnel onder de A12 door. Er is nu nog niet veel meer te zien dan enkele civiele bouwconstructies. In juli 2016 gaat deze tunnel open.

KW2 Wegviaduct Edeseweg
Dit is een bestaand viaduct dat net als de vier fietstunnels verlengd moet worden. Op de foto is aan de beschilderde pilaren goed te zien waar het nieuwe, verlengde deel begint.

KW3 Baron van Wassenaertunnel
Dit is een fietstunnel bij Bennekom vernoemd naar Baron van Wassenaer, die zich heftig verzette tegen de plannen van de autosnelweg Utrecht-Arnhem, die dwars door zijn prachtige landgoed zou komen te liggen. Lees hier het hele verhaal van deze getergde baron. Aan de binnenkant is een mooie schildering aangebracht (of zouden hier graffitispuiters actief zijn geweest).


KW4 Dr. Hartogsweg (Spoorviaduct)
Onder dit viaduct is naast het spoor ook een fietspad gelegd. Het viaduct wordt aan beide kanten met 20 meter verlengd. In mei 2016 wordt dit kunstwerk opgeleverd.


KW5 Tunnel Renkumseweg
Aan beide kanten 7 meter verlengd. Op de rechter foto kun je goed het nieuwe verlengde deel en het oude deel van de tunnel zien.


KW6 Tunnel Wijde Veldweg
Ook hier is het nieuwe, verlengde deel van 7 meter goed te zien.


KW7 Tunnel Buunderkamppad
Waar zou die opening bij de pijl voor dienen?


KW8 Wolfhezerbrug (viaduct N224)
Dit wordt een hele nieuwe brug die in augustus 2016 in gebruik wordt genomen. Het oude brugdek is daarvoor een stuk opgeschoven als tijdelijke bypass. Klik hier voor een spectaculaire video van deze brugdekverschuiving.


KW? Afvoer hemelwater
Deze vreemde eend in de bijt mag niet onbesproken blijven. Het is een duiker in de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Oorspronkelijk was dit kunstwerk bedoeld voor de afvoer van hemelwater. In de tweede wereldoorlog tijdens de slag om Arnhem (Operation Market Garden) werd de tunnel gebruikt voor het verplaatsen van troepen en materieel, van de drop zone rond de Ginkelse Heide naar het slagveld rond Arnhem. Nu is het een populaire doorgang voor mountainbikers en ligfietsers. Op de rechterfoto is de tunnel verlicht met 3000 Lumen uit de koplamp van Bocycles ligfiets.

2 opmerkingen:

Reinier | Intellifiets zei

De frustratie van de dagelijkse files op de A12/A15 en de werkzaamheden daar nu zijn voor mij de reden geweest om minstens één keer per week met de fiets te komen. Eerst met de racefiets, vorig jaar met de Quest. Zonder files had ik misschien nooit het genoegen mogen smaken van het Quest rijden. Eerst van Malden naar Veenendaal (50km), nu naar Ede (43 km)
Ik gebruik overigens geen tunnel om de A12 te kruisen, maar een fietsviaduct. Moet eens kijken of één van deze tunnels interessant voor een alternatieve route.

BoCycle zei

Mooie afstand voor woonwerkverkeer per velomobiel. En mooi dat die verbreding van de A12 heeft geleid tot nota bene de promotie van de fiets.