Even een opsomming van aandoeningen en klachten die vaak verborgen gaan achter het onschuldig klinkende "zadelpijn" en die worden veroorzaakt doordat het lichaamsgewicht door een minuscuul zadeloppervlak van zo'n 150 cm2 (bron: www.fietsica.be) moet worden gedragen:
Mannenongemakken:
- 61% heeft wel eens last van een doof gevoel in de genitaliën.
- 24% heeft wel eens last van erectiestoornissen of zelfs impotentie.
- De zitbotjes kunnen het zwaar te verduren krijgen.
- Veel wielrenners krijgen last van een zogenaamde derde bal. Dit is een verzamelnaam voor onder andere de volgende aandoeningen: talgkliercysten, zweetkliercysten, steenpuisten (furunkels), negenoog (karbonkels), fibreuze hypodermatitis.
- Bloed in de urine.
- Daarnaast komen lage rugklachten, dove handen en pijnlijke polsen veel voor.
Vrouwenongemakken:
- Net als mannen kunnen vrouwen last krijgen van verstopte haarzakjes die pukkels en soms zelfs abcessen kunnen veroorzaken.
- Daarnaast kunnen de schaamlippen door het lange zitten overbelast raken en aanvoelen alsof ze gekneusd zijn.
- Ook je zitbotjes kunnen het zwaar te verduren krijgen.
- Doordat bij vrouwen de plasbuis zich niet zo diep in het lichaam bevindt kunnen zij na een lange fietstocht ook nog wel eens pijn hebben met plassen.
- En bovendien gaan ook wielrensters vaak gebukt onder lage rugklachten, dove handen en pijnlijke polsen.
Waarom eigenlijk?
Beste bukfietsende wielrenners/-sters, deze "ongemakken" zijn helemaal niet nodig; je hoeft dit jezelf helemaal niet aan te doen, terwijl je toch je sport kunt blijven beoefenen. Probeer eens een ligfiets. Ligfietsen heeft alleen maar voordelen (en vooroordelen overigens) ten opzichte van bukfietsen, te weten:
- Met dezelfde inspanning ga je veel sneller.
- Geen lichamelijke klachten in de schaamstreek.
- Je rug wordt helemaal ondersteund door de zitschaal; geen rugklachten meer.
- Blessures ten gevolge van vallen zijn minder ernstig (je bevindt je dichter bij de grond en je kunt niet over het stuur duiken).
- Dove handen en pijnlijke polsen komen niet voor.
Meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles. En klik hier voor een Youtube-filmpje van het tienuurjournaal uit 1991 waarin Harm Siezen de slappe lach krijgt tijdens het presenteren van een bericht over zadelpijn.
2 opmerkingen:
Er zijn ook nadelen , Gerrit.
Bij kruisingen zie je wat minder, je moet de rest van je lichaam wel in shape houden anders krijg je evengoed last van pijntjes want bij ligfietsen gebruik je alleen je benen .
voor de rest klopt het allemaal wel , prima reclame voor ons.
Je hebt gelijk Gerrit,
Maar de nadeeltjes die je noemt zijn wel onschuldige Roodkapjes vergeleken met de serieuze problemen die bukfietsers met één hunner belangrijkste organen moeten ondergaan.
Een reactie posten